Home Novosti Zoran Mamić na slobodi, mora se svaki tjedan javiti policiji

Zoran Mamić na slobodi, mora se svaki tjedan javiti policiji

SHARE

Ročište bivšem treneru Dinama Zoranu Mamiću na Sudu BiH bilo je zakazano za 15 sati i odlučivalo se jesu li ispunjeni zahtjevi za njegovo izručenje Hrvatskoj, doznaje se u srijedu.

Nakon ročišta odlučeno je da Mamić ostaje na slobodi, ali su mu ipak određene mjere zabrane. Morao je predati dokumente i od sada se jednom tjedno mora javljati policiji, prenosi Dnevni avaz.

S obzirom na to da Hrvatska još nije poslala zahtjev za izručenjem, sud o tome danas nije ni odlučivao.

Mamića su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u jutarnjim satima priveli u Međugorju, a nakon kaznene obrade u sjedištu te policijske agencije izručen je Sudu BiH u Sarajevu, kamo je nešto prije podneva stigao u pratnji odvjetnika.

Pred sucem Brankom Perićem Mamić je trebao dokazati kako posjeduje državljanstvo BiH, jer je to jedina je zakonska zapreka njegovu izručenju drugoj državi.

U Sarajevo je stigao i Zoranov brat Zdravko, bivši čelnik Dinama, koji je također bjegunac od hrvatskog pravosuđa i živi u BiH.

On je kazao kako je privođenje njegova brata “očekivana i normalna situacija” s obzirom da je Hrvatska za obojicom raspisala tjeralice, ali da očekuje Zoranovo puštanje na slobodu kako bi se zajedno vratili u Hercegovinu.

“Mi smo već tražili da se čitav proces odvija u BiH i očekujemo da će do toga doći. I Zoran i ja, kao državljani BiH, izjasnili smo se gdje želimo. Čekamo da se sve ovo završi i da Hrvatska ustupi predmet”, kazao je Zdravko Mamić za portal “Dnevnog avaza”.

Zoran Mamić je pravomoćnom presudom Vrhovnog suda Hrvatske osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz “Dinama”, a nakon što se nije javio na izdržavanje kazne Županijski sud u Zagrebu za njim je 12. svibnja raspisao međunarodnu tjeralicu.

Hrvatskoj sada ostaje jedino da od BiH zatraži preuzimanje presude izrečene Mamiću, odnosno izvršenje zatvorske kazne koja mu je dosuđena. U takvom bi slučaju presudu Vrhovnog suda Hrvatske morao potvrditi Sud BiH, nakon što provjeri je li ona sukladna zakonima u toj zemlji.

Prema odredbama međudržavnog sporazuma o pomoći u kaznenim stvarima, kazna koju bi Mamić izdržavao u BiH može biti ista kao ona izrečena u Hrvatskoj ili manja, a ne može se povećati.

Izvor:Pogled.ba