Home Vijesti Dok se većina škola u BiH zatvara, u Posušju zbog velikog broja...

Dok se većina škola u BiH zatvara, u Posušju zbog velikog broja djece svoje proširuju

SHARE
Posuški osnovnoškolci koji pohađaju Osnovnu školu Ivana Mažuranića, područnu školu Čitluk, uskoro neće morati na nastavu dolaziti u smjenama.

Projekt rekonstrukcije, koja uključuje proširenje objekta ove područne škole, u završnoj je fazi, a dio sredstava za završetak radova osigurala je i Vlada Republike Hrvatske.

Naime, temeljem provedenog 1. javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan RH u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2021. godinu, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske donio je prije nekoliko dana odluku o dodjeli financijske potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan RH za 2021. godinu.

Ovim putem za projekt unutarnjih radova u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića, područnoj školi Čitluk, osigurano je 40.000 kuna.

Kako su na svojim službenim stranicama naveli iz Općine Posušje, navedena sredstva bit će utrošena za uređenje podnih površina u nadograđenom dijelu škole.

Radovi na novom krilu u završnoj su fazi te se uskoro može očekivati njegovo puštanje u rad. Ovime će područna škola Čitluk dobiti novu zbornicu, sanitarne čvorove, zajedničke prostorije i nove učionice, što će omogućiti kvalitetnije izvođenje nastave u jednoj smjeni, ističu na službenoj stranici Općine Posušje.

Ova općina poznata je po tome kako ima problem s nedostatkom školskog prostora. Dok se u većini lokalnih samouprava zbog nedostatka djece područne škole zatvaraju, a u matičnim enormno smanjuje broj učenika, ova općina muku muči s nedostatkom prostornih kapaciteta u obrazovnim institucijama. Zbog toga je prije nešto manje od dvije godine pokrenut projekt proširenja područne škole Čitluk, piše Večernji list.

Ova područna četverogodišnja škola više desetljeća radi kao ispostava matične Osnovne škole Ivana Mažuranića, a pohađaju je uglavnom učenici iz ove posuške mjesne zajednice. Posljednjih godina zamjetno je povećanje broja upisane djece. Tako je, primjerice, samo u 2019. godini upisano čak 54 djece, od toga 15 prvašića, čime je bilo nužno održavati nastavu u dvjema smjenama.

Iako je ovo izuzetno pohvalan demografski podatak, s druge strane on predstavlja izazov za izvođenje nastave u objektu čiji su kapaciteti građeni za neka druga vremena i broj djece. Stoga je Općina Posušje krenula u izradu projektne dokumentacije, a potom u istoj godini i u konkretnu realizaciju sanacije i nadogradnje zgrade područne škole Čitluk.

Radovi su podijeljeni u dvije faze. Prva faza podrazumijevala je zemljane radove, izgradnju kanalizacijskog sustava i grubu gradnju novog objekta uz postojeći. Drugom fazom predviđen je dovršetak prostora za nove učionice, zbornicu, sanitarne čvorove i zajedničke prostorije kao i opremanje namještajem. Završetkom ovog projekta značajno će se poboljšati nastavni uvjeti i uvjeti boravka učenika u ovoj školi.