Home Društvo Hercegovački svatovi u kojima je otac sinu i snahi pripremio dan za...

Hercegovački svatovi u kojima je otac sinu i snahi pripremio dan za pamćenje [video]

SHARE

Godinama je uveseljavao sve oko sebe, organizirao brojna kulturna događanja i razne manifestacije, veliki humanitarac i veliki čovjek bez imalo ustezanja to možemo reći. Njegov glas i njegove pjesme svakodnevno slušamo na mnogim veselim događajima, on je Zdenko Damjanović iz Biograca.

Sada je stigao red da osjeti i on najljepši trenutak sreće jednog oca. Kazao nam je u jednom razgovoru kada se prisjetio odrastanja svoga sina Marka da je to bio jedan težak period njegova života.

Marko je rođen za vrijeme Domovinskog rada, a Zdenko je kao branitelj veliki dio vremena provodio na terenu i kada bi kući došao mali Marko bi od njega tada “bježao” jer nije znao tko je on, nije znao da mu je to tata, a nije ni znao da tata brani njegovu budućnost. S vremenom, Marko je odrastao i polako sve počinjao shvaćati, i na posljetku zavoljeti svoga oca s kojim se sada ponosi kao i otac s njim.

Obojica su sada ponosni sudionici brojnih kulturnih događanja i čuvari tradicije Hercegovine. Marko je već veliki i stiglo je vrijeme da se oženi za svoju odabranicu Draganu iz Mostara koju Zdenko kao njegov otac izričito poštuje i cijeni i koja je donijela jednu toplinu u njihov dom kao i njegovu sinu dobru ženu.

Kako se primicalo vrijeme ženidbe, Zdenko je smišljao plan na koji će uveseliti novu obitelj Damjanović. I, sjetio se kako mu je prije nekoliko godina sadašnja snaha Dragana kazala kako bi voljela u svoje svatove doći na kočiji.

Ubrzo je krenula Zdenkova akcija uz broje prijatelje da u kočiji dođe u svoje svatove. Samo odabrani krug osoba je znao za taj njegov plan. Nije znao ni sin, ni mnogi ukućani. To je trebalo biti ono pravo iznenađenje i za jedno i za drugo.

Stigao je i taj dan, tajna se uistinu dobro čuvala i svi su odradili svoj dio posla baš onako kako je želio. Na pola puta za svadbenu salu, svatovska kolona je naglo zaustavljena bez da su mladenci znali što su uopće stali. Kum zaustava vozilo sa mladencima, barjaktar koji je bio ispred njih je izašao iz svog vozila uz pjesmu i ples, ubrzo su ga slijedili ostali te na posljetku izlaze i mladenci, nedugo nakon toga pred njima pojavljuju se dvi kočije sa po dva konja i dvoje konjanika koji će do svadbene sale svečano predvoditi mladence.

Iznenađenje na licu Dragane i njenog odabranika Marka se riječima nije moglo opisati. Nakon što su “došli sebi” vrijeme je bilo da se u svadbenu salu krene gdje su ih čekali brojni gosti i prijatelji.

Ma, zapravo pogledajte i sami i kako je to sve bilo. A mi Marku i Dragani želimo puno ljubavi, veselja u životu uz Božji blagoslov i znajte da je Zdenko na Vas oboje jako ponosan!