Home Nekategorizirano Fra Marinko Šakota predstavio program proslave 40. obljetnice Gospinih ukazanja

Fra Marinko Šakota predstavio program proslave 40. obljetnice Gospinih ukazanja

SHARE

U tijeku su pripreme župe Međugorje za 40. obljetnicu Gospinih ukazanja. Župa i župljani intenzivno se pripremaju već cijelu ovu godinu. Tako je jedna skupina točno godinu dana prije ove jubilarne obljetnice počela svakog jutra moliti krunicu na Podbrdu pripremajući se 365-nicom za ovu obljetnicu.

Župa Čitluk devet nedjelja prije obljetnice počela je s hodočašćem i pješačenjem od Čitluka do Međugorja i tako će činiti svake nedjelje do kraja lipnja, a djelatnici Informativnog centra Mir Međugorje, župnog ureda i Centra Mir Međugorje veliku devetnicu ususret 40. obljetnici Gospinih ukazanja na Podbrdu mole svakog petka.

”Danas na Brdu ukazanja počinje devetnica Kraljici Mira molitvom krunice i trajat će do 23. lipnja. Svaki dan će se na brdu na kojem je sve počelo krunica moliti u 16 sati. Molitvom krunice srce se pripremi za ono što nam Gospa donosi ovdje i što znači godišnjica njezinog prvog dolaska, njezinih ukazanja, njezine ljubavi prema nama i njezinih poziva…”, kazao je međugorski župnik fra Marinko Šakota, dodajući i kako molitva krunica u crkvi, odnosno priprema za euharistiji počinje sutra 16 lipnja i trajat će devet dana do Ivandana.

”Tom molitvom krunice pripremamo župa se priprema za 40. obljetnicu ukazanja pa župljani predmole krunicu. Hodnja mira bit će u 6 sati na uočnicu 24. lipnja. Kreće s Humca i molimo za mir na Gospine nakane, to je nešto tako dobro, tako lijepo, a i Čitluk organizira isto tako lijepu molitvenu hodnju na uočnicu od Čitluka do crkve u Međugorju”, kazao je fra Marinko Šakota i dodao kako će u devetnici euharistijsko slavlje predvoditi fratri koji su bili na službi u Međugorju, kao župnici i kapelani.

”Na uočnicu misu predslavi fra Miro Šego, sin ove župe, sin Bijakovića, Podbrda, gdje je sve i počelo, sudionik tih događaja prvih dana… Na samu obljetnicu misu će predvoditi naš provincijal fra Miljenko Šteko”, kazao je fra Marinko, a potom pojasnio i kako će izgledati procesija s Brda ukazanja do međugorske župne crkve, koja će ove godine biti prvi put.

”Procesija na godišnjicu kreće s Brda ukazanja, od Gospina kipa, s mjesta prvih Gospinih ukazanja u 16 sati i 30 minuta. Polazimo s izvora. Želimo na taj način sebi posvjestiti važnost izvora. To je Podbrdo, to su Bijakovići, ono mjesto gdje je Gospa sišla prvi put i susrela se s vidiocima i želimo s tog izvora milosti u procesiji i molitvi krunice krenuti prema crkvi. Dakle, Gospa nas vodi Isusu i to je ta poruka. Gospa u svemu što čini ovdje vodi nas Isusu, vodi nas euharistiji. Najprije ćemo moliti Vjerovanje i sedam Očenaša, Zdravo Marija i Slava Ocu, molitvu koju su vidioci najprije molili na Podbrdu s Gospom, a onda ćemo u molitvi krunice i pjesmama nizbrdo krenuti i cestom doći do župne crkve”, pojasnio je međugorski župnik fra Marinko Šakota.