Home Novosti Stanovnici BiH napokon mogu kupovati i prodavati na Amazonu

Stanovnici BiH napokon mogu kupovati i prodavati na Amazonu

SHARE

Nakon 26 godina postojanja Amazon je uvrstio BiH na svoj popis zemalja čime je omogućena prodaja, ali i kupovina preko ove najveće online trgovine na svijetu.

Profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Azra Zaimović je podijelila informaciju da je za poduzetnike u Bosni i Hercegovini omogućena prodaja na Amazonu. Naime, tvrtka Amazon je prije dva tjedna revidirala popis dozvoljenih zemalja za registraciju prodavača i sada se na toj listi nalazi i BiH.

U najvećoj online trgovini na svijetu sada se među 188 zemalja nalazi i Bosna i Hercegovina nakon što je Amazon dodao 85 novih zemalja.

Jedini način da prodavači iz BiH prodaju svoje proizvode na Amazonu bio je taj da osnuju poduzeće i u nekoj od zemalja iz koje je prodaja dozvoljena. To je svima stvaralo dodatne troškove i značajno otežavalo pristup tržištu, piše Klix.ba.

Amazon je učinio dostupnim konačno i kupovinu većine proizvoda kupcima iz BiH, jer je do sada bilo moguće kupovati samo određene proizvode poput knjiga i CD/DVD-ova, a od sada su dostupni i tehnika, igračke, odjeća, pa čak i hrana.

Naravno, dostava u BiH iz SAD-a s Amazon.com je dosta skuplja, nego iz Europe s npr. Amazon.de.

Amazon je američka tvrtka s sjedištem u Seattleu. Osnovao je Jeff Bezos 1994. godine, a pokrenuta je 1995. godine i jedna je od prvih velikih kompanija koja se bavi prodajom raznih proizvoda putem interneta.

Osim u Sjedinjenim Američkim Državama, Amazon ima svoje web stranice i u Kanadi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Kini i Japanu.

Godišnji prihod ove tvrtke je oko 14,7 milijardi američkih dolara, a njezina neto dobit je nešto manja od pola milijarde dolara. Amazon je godinama u samom vrhu najvećih kompanija na svijetu, a poseban skok imali su tijekom pandemije koronavirusa kada je porasla online kupovina zbog čega su najavili zapošljavanje desetina tisuća novih radnika u Americi.

IZVOR: Jabuka.tv