Home Vijesti Jurić: Zbog blagdana svetog Ante u ŽZH očekujemo blagi porast broja zaraženih

Jurić: Zbog blagdana svetog Ante u ŽZH očekujemo blagi porast broja zaraženih

SHARE

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke dr. Andrea Jurić smatra da će u ovoj županiji doći do blagog porasta oboljelih zbog proslave blagdana svetog Ante (13. lipnja).

Ljudi koji su došli sa svih strana okupljali su se tijekom cijelog dana, što će sigurno u sljedećih tri do 15 dana uzrokovati blagi porast oboljelih, a neće doći ni do kakvih velikih skokova broja zaraženih, kazala je epidemiologinja za Faktor.

Stručnjaci ističu kako bi idealno bilo jesen dočekati sa 70 posto cijepljene populacije, no nama se to, ističe Jurić, neće dogoditi.

Cjepiva još sporo stižu i mi još nismo krenuli s masovnim cijepljenjem. Ali osim cijepljenja, brojni građani su u nekoliko valova koje smo imali preboljeli Covid-19 i tako stvorili određenu vrstu i količinu imuniteta, koja istina, nije jamac da osoba ne može ponovno oboljeti, ali joj daje određeni stupanj sigurnosti jer nije za organizam jednako kada se prvi put susreće s virusom i kada je to drugi ili treći put, objasnila je Jurić za Faktor.

Navela je podatak da je do 13. lipnja u ŽZH stiglo 8.729 doza cjepiva Pfizer, AstraZeneca, Sinovac i Sinopharm. U ŽZH su cijepljene 7.923 osobe – prvu dozu primilo je 5.120 osoba, a drugu 2.803 osobe.

Prema izvješću ZJZ ŽZH od 14. lipnja, na području ove županije aktivno je šest slučajeva koronavirusa i to po dva u Širokom Brijegu, Ljubuškom i Posušju.

IZVOR: Jabuka.tv