Home Vijesti Novi val zaraze koronavirusom u BiH sredinom kolovoza

Novi val zaraze koronavirusom u BiH sredinom kolovoza

SHARE

Ukoliko dođe do novog, četvrtog vala virusa korona u Bosni i Hercegovini, on bi mogao stići već sredinom kolovoza. Ovo je danas rekla epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Sarajevske županije Anisa Bajramović.

Kako je rekla na konferenciji za medije o epidemiološkoj situaciji u SŽ, prvi soj virusa bio je takav da je jedna osoba zaražavala dvije, a kod britanskog soja taj broj je povećan na tri.

Kod ovog indijskog, odnosno Delta soja, jedna osoba zaražava pet drugih.

“Britanski soj, kada je došao, trebalo mu je dva mjeseca da napravi val. Za ovaj se predviđa nešto kraće vrijeme, tako da se predviđa negdje sredinom kolovoza, ako krene zaraza, dakle za mjesec i po da ćemo imati novi val”, rekla je Bajramović.

Ministar zdravstva Haris Vranić izrazio je sumnju, odnosno rekao je kako ne vjeruje da ćemo imati četvrti val poput onog prethodnog.

“Mislim da neće biti onako prekapacitiran zdravstveni sustav. Zdravstveni sustav je pokazao da je spreman na sve izazove”, rekao je Vranić.

Bajramović je rekla kako su simptomi Delta soja slični prethodnim varijantama, poput glavobolje, curenja nosa i grlobolje. Ali nema gubitka okusa i mirisa.

“Mi imao još mjesec i po da se cijepimo, stiže nam veliki broj cjepiva”, rekla je ona.

Vranić je ukazao na to da u SŽ dolaze nove količine cjepiva, raznih proizvođača, koje će se rasporediti prema županijama.

“Imamo od kineskog Sinopharma do Pfizera, AstraZenece koja je nedavno došla za revankcanaciju kao donacija Srbije…”, rekao je Vranić.