Home Zanimljivosti Japan ima najmoćniju putovnicu, evo na kojem su mjestu hrvatska i bh....

Japan ima najmoćniju putovnicu, evo na kojem su mjestu hrvatska i bh. putovnica

SHARE
Kad bi postojale Olimpijske igre za putovnice, Japan ne bi bio samo domaćin, uvjerljivo bi pobijedio na tom natjecanju, piše CNN prenoseći izvještaj Henley Index koji od 2006. rangira putne dokumente 199 zemalja.

Kako navode istraživači iz kompanije Henley i partneri u prvom tromesječju 2021. godine međunarodna mobilnost i dalje bila na samo 12 posto od prije pandemije, što znači da je “jaz između teorijskog i stvarnog pristupa putovanjima koji nude čak i dobre putovnice i dalje značajan”.

Predsjednik ove kompanije kaže da, iako ne znamo koliko će ograničenja na putovanja trajati, jasno je da će globalna mobilnost biti otežana barem ostatak ove godine, piše CNN. On kaže da u ovakvim okolnostima raste nejednakost. Tako vlasnici japanskih putovnica mogu da posjete 167 destinacija više od državljana Afganistana, koji imaju pristup svega 26 destinacija na svijetu. To je najveći jaz od kada Henley mjeri radi svoje analize, navodi se u tekstu.

Top 10 putovnica ostale su praktično nepromijenjene kako ulazimo u drugu polovicu godine.

Japan je ponovo na vrhu ljestvice. Putovnica ove azijske zemlje otvara vrata 193 države svijeta. Zapravo, tako je na papiru. U stvarnom svijetu, gdje vladaju koronamjere, vlasnici japanskih putovnica trenutno imaju pristup manje od 80 posto destinacija na svijetu.

Singapur ostaje na drugom mjestu s mogućnošću ulaska u 192 zemlje, zatim Južna Koreja koja s Njemačkom dijeli treće mjesto s mogućnošću ulaska u 191 zemlju svijeta.

Na četvrtom mjestu su Finska, Italija, Luksemburg, Španjolska, na petom Austrija i Danska, dok su Francuska, Irska, Nizozemska, Portugal i Švedska zajedno na šestom mjestu.

SAD i Velika Britanija zauzimaju sedmo mjesto, zajedno sa Švicarskom, Belgijom i Novim Zelandom. Moć putovnica SAD-a i Velike Britanije je postupno opadala od 2014. godine. U teoriji vlasnici putovnica SAD-a i Velike Britanije mogu otići na 187 destinacija, a u stvarnosti imaju pristup na oko 60, odnosno 61 destinaciju.

Na osmom su Češka, Grčka, Malta i Norveška, na devetom mjestu su Australija i Kanada, a na desetom je Mađarska.

Hrvatska se plasirala na 17. mjesto ove liste. Kako je navedeno u izvještaju, hrvatska putovnica omogućava ulazak u 173 zemlje svijeta bez vize.

Bosna i Hercegovina čiji građani bez vize mogu ući u 53 zemlje svijeta zauzela je 53. mjesto.

Što se tiče ostalih zemalja regije, Slovenija je na visokom 12. mjestu i sa slovenskom putovnicom se može ući u 192 države svijeta bez vize, prenosi N1.

Srbija je na 38. mjestu i njeni građani bez vize mogu ući u 139 zemalja svijeta.

Sjeverna Makedonija je na 46. mjestu i građani ove zemlje bez vize mogu ući u 126 zemalja. Putovnica Crne Gore nalazi se na 47. mjestu i svojim vlasnicima omogućava da bez vize uđu u 124 zemlje svijeta.

Što se tiče začelja, najgore pozicije zauzele su zemlje čije putovnice omogućava ulazak bez viza u manje od 40 zemalja svijeta. To su: Sjeverna Koreja, Nepal, Palestinski teritorij, Somalija, Jemen, Pakistan, Sirija, Irak i Afganistan.