Home Zanimljivosti NARODNI SPORTOVI Jozo iz Rakitna spava s kamenom

NARODNI SPORTOVI Jozo iz Rakitna spava s kamenom

SHARE

Nema teme, pa i dileme, kada se povede priča o aktualnim i pomalo nesigurnim trenutnim vremenima.

Ipak, kažu malo stariji, ali malo mlađi, pred Ilindan i VSO na Rastovačkom polju. Sv. Ilija je zaštitnik BiH, a velika seoska olimpijada je skup koji budi sjećanja i jača nadu i vjeru, kažu u Rastovači koji su potvrdili da nisu dali Turcima da osvoje Rastovačko polje.

Tu su brojne stare igre i natjecanja što je zasluga KŠD Ilijino brdo. Uz sve igre i narodne sportove – potezanje konopa, klipa, ruke i drugih starih sportova, bacanje kamena s ramena je posebno zanimljiva, pa i za raseljene Posušane diljem svijeta.

Iz naše arhive „izvukli“ smo nekoliko slika koje puno više govore o dubini narodnih sportova, posebice kamena s ramena.

Zabilježili smo brojne i razne priče o bacačima kamena, pa i rekordere iz Vira, Rakitna i drugih mjesta Hercegovine, Dalmacije i Bosne.

Na jednoj davnoj igri i zabavi o svemu, pa i kamenu, Jozo iz Rakitna, zvani Kišić, potvrdio nam je kako mnogi u svom kraju obožavaju kamen. On je pronašao kamen radi bacanja s ramena, ali je rekao kako kamen drži u svojoj kuči, te ga čuva ispod jastuka u svojoj spavaćoj sobi. Rekao je kako nije najvažnije pobijediti nego biti dušom i srcem uz svoj dragi kamen.