Home Crna kronika Shrvane obitelji poginulih: “Kći je pošla na godišnji, u zadnji tren se...

Shrvane obitelji poginulih: “Kći je pošla na godišnji, u zadnji tren se odlučila za autobus”

SHARE
Policija i tužiteljstvo istražuju okolnosti jedne od najstrašnijih prometnih nesreća u hrvatskoj povijesti.

U nesreći je u nedjelju ujutro na autocesti A3 u blizini Slavonskog Broda u prevrtanju autobusa kosovske registracije poginulo desetero, a ozlijeđena su 44 putnika.

Nakon nesreće uhićen je 52-godišnji vozač, kosovski državljanin koji je, prema prvim informacijama, priznao da je zaspao za upravljačem.

Sedam operativnih zahvata Podsjetimo, policija i državno odvjetništvo očevidom su utvrdili da se vozač nije kretao sredinom obilježene prometne trake, već je vozilom prešao na travnatu površinu te je došlo do prevrtanja.

Kazneno je prijavljen zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, za što mu prijeti zatvorska kazna u trajanju do 15 godina. Na ispitivanju u županijskom državnom odvjetništvu vozač se branio šutnjom.

S obzirom na to da se branio šutnjom, nismo dobili vozačevu obranu. Bit će doneseno rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela, a nakon toga protiv njega će biti predložen istražni zatvor o kojem će se odlučivati u utorak, rekao je zamjenik županijskog državnog odvjetnika Franjo Kopunić.

Kako je izvijestila brodsko-posavska policija, za osam poginulih osoba utvrđen je identitet, dok dvoje poginulih, prema posljednjim informacijama, još nije identificirano.

U autobusu na liniji Frankfurt – Priština bilo je 67 putnika i dva vozača. Većinom je riječ o kosovskim državljanima, radnicima zaposlenim u Njemačkoj i članovima njihovih obitelji, koji su se vraćali na Kosovo na odmor.

Gotovo svi unesrećeni zbrinuti su u slavonskobrodskoj bolnici. Dio njih, čije su ozljede sanirane i zdravstveno stanje zadovoljavajuće, u ponedjeljak je otpušten iz bolnice.

Od 42 pacijenta iz prometne nezgode koji su zatražili liječničku pomoć, 15 je teže ozlijeđenih. U nedjelju je provedeno sedam operativnih zahvata, a dva pacijenta nalaze se u jedinici intenzivnog liječenja i njihovo stanje je stabilno, izvijestio je ravnatelj bolnice dr. Josip Samardžić, piše Večernji.

Vijesti o ozlijeđenim putnicima u strahu su iščekivali njihovi najbliži rođaci i prijatelji, koji su odmah po saznanju o tragičnoj nesreći u velikom broju s Kosova doputovali u Slavonski Brod. Došli su obići unesrećene na bolničkom odjelima.

Jedan od tih shrvanih ljudi bio je i Enver Krasniqi iz Kosova Polja, koji je jučer od ranih jutarnjih sati stajao ispred bolnice i čekao bilo kakvu informaciju o najmilijima. Među putnicima kobnog autobusa bili su njegova kći, žena te ujak.

Svi oni već tri godine rade u Njemačkoj.

Teško su ozlijeđeni, polomili su ruke i glavu, ali trenutačno se dobro osjećaju. Kći je već operirana, uskoro bi trebala biti i supruga. Ne znaju ni sami kako je došlo do nesreće. Spavali su u tom trenutku. Rekli su da bi trebali biti otpušteni u utorak ili srijedu, kazao je Krasniqi.

Arifu Kikaju smrtno je stradala 37-godišnja kći, majka petero djece, od kojih je četvero također bilo u autobusu. Srećom, prošli su bez ozljeda.

Čarter-let do Kosova

Kći je radila u Njemačkoj kao medicinska sestra, išla je kući na godišnji odmor. Mislila je doći avionom, ali ipak se odlučila na autobus jer je jeftinije, ispričao je Arif kroz suze.