Home Društvo Autoceste Federacije BiH 50 eura računaju kao 90 KM

Autoceste Federacije BiH 50 eura računaju kao 90 KM

SHARE

Jedan euro, prema tečaju Centralne banke Bosne i Hercegovine, je točno 1.955830 KM. Građani BiH navikli su da u pojedinim prodavnicama, prilikom mijenjanja valute, ovaj kurs bude malo smanjen te da za 50 eura ne dobiju točno 97,7915 KM, već nešto manje.

Međutim, jedan građanin iznenadio se iznosom kusura koji je dobio kada je plaćao korištenje autoceste na relaciji Tarčin – Sarajevo zapad.

Račun koji je trebao platiti iznosio je oko 2,50 KM. Na naplatnoj kućici dao je 50 eura, a dobio kusur u iznosu od 87,50 KM. Dakle, obračunat mu je dosta manji kurs od onog određenog te su 50 eura računali kao 90 KM, što mu je bilo neshvatljivo.

Pojašnjenje smo potražili u JP Autoceste Federacije BiH, gdje su nam rekli kako postupaju prema odluci Vlade FBiH.

Član Uredbe koju je donijela Vlada FBiH
Član Uredbe koju je donijela Vlada FBiH

“JP Autoceste FBiH primjenjuje destimulativni tečaj prilikom naplate cestarine u eurima u omjeru 1 euro = 1,80 KM koji je definiran Uredbom o naplati naknade za korištenje autoceste A1. Uredbu je donijela Vlada FBiH 15. 7. 2015. godine, Službene novine br. 54. Dakle, o visini tečaja eura za povrat novca ne odlučuju Autoceste, nego Vlada FBiH”, rečeno nam je iz ovog javnog poduzeća.