Home Društvo Sa bh. tržišta povlače sladolede Snickers, Twix, Bounty i M&Ms zbog pesticida...

Sa bh. tržišta povlače sladolede Snickers, Twix, Bounty i M&Ms zbog pesticida i oslić Hubsi zbog parazita

SHARE

Proizvod “Oslić bez glave i repa Hubsi” stavljen je na tržište BiH pod robnom markom Bingo, a povlači se zbog utvrđenog prisustva parazita iz porodice Anisakidae.

Sa tržišta BiH povlače se različite serije sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&Ms zbog utvrđenog prisustva pesticida, te smrznuti proizvod “Oslić bez glave i repa Hubsi” zbog parazita, priopćila je Agencija za sigurnost hrane BiH.

U sladoledima je utvrđeno prisustvo etilen-oksida u aditivu koji je korišten u proizvodnji, a iz Agencije za sigurnost hrane su naveli da ih je o tome informirao punomoćnik društva Mars.

Opozvani su sladoledi različitog isteka roka i LOT-a, objavljeno je na portalu Agencije za sigurnost hrane BiH.

Kako su pojasnili Pravilnikom o prehrambenim aditivima propisano je da se etilen-oksid ne smije koristiti za sterilizaciju aditiva, pa u skladu sa tim nije dozvoljeno stavljanje na tržište BiH prehrambenih proizvoda u čijem je proizvodnom procesu korišten.

Proizvod “Oslić bez glave i repa Hubsi” stavljen je na tržište BiH pod robnom markom Bingo, a povlači se zbog utvrđenog prisustva parazita iz porodice Anisakidae.

Riječ je o PVC pakovanju od jednog kilograma sa datumima pakovanja od 24. ožujak, 1. lipanj i 7. lipanj ove godine, te o pakovanjima od dva kilograma sa datumom pakovanja 1. i 7. lipanj ove godine.

Navedeni proizvod porijeklom je iz Španjolske, naveli su iz Agencije.

O tome je Agenciju za sigurnost hrane BiH informirača Županijska uprava za inspekcijske poslove Sarajevske županije.

Iz Agencije su pojasnili da se proizvodi ribarstva koji su vidljivo napadnuti parazitima ne smiju staviti u promet za ljudsku ishranu, jer ne odgovaraju odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog porijekla.