Home Vijesti ‘OVO JE LUDILO’: Tisuće roditelja ispisuje djecu iz škola zbog korona mjera

‘OVO JE LUDILO’: Tisuće roditelja ispisuje djecu iz škola zbog korona mjera

SHARE

Tisuće roditelja diljem Austrije ispisuje svoju djecu iz škole, javlja Kronen Zeitung.

 

Pretpostavlja se da je razlog tome protivljenje na mjere korone. Odgovorni govore o “poricateljima korone” koji svoju djecu vole podučavati kod kuće. Strahuje se da će djeci nedostajati socijalni kontakti. Ne postoji pravno rješenje, budući da u ovoj zemlji ne postoji obvezno pohađanje školske ustanove, postoji samo obveza pohađanja nastave.

U cijeloj zemlji već je podneseno 3.600 ispisa za nadolazeću školsku godinu. Procjenjuje se da bi se taj broj mogao popeti na 6.000 do početka škole, izvijestio je u utorak “ZiB 1” pozivajući se na direkcije za obrazovanje. Za usporedbu, u školskoj godini 2019./2020 bilo je oko 2.000 djece koja su ispisana iz škole.

Posebno je velik broj otkazivanja u Donjoj Austriji , trenutačno ih je oko 1.150 a prije pandemije u prosjeku je bilo 700 do 800 ispisa.

Sada, zbog nedostatka učenika, postoji čak i opasnost od spajanja razreda. U mjestu Hofstetten-Grünau u okrugu St. Pölten Land vjerojatno će u jesen u osnovnoj školi biti samo 23 djece.

“Dakle, ne možemo podijeliti razred”, rekao je gradonačelnik Arthur Rasch u Ö1 “Morgenjournal”. “Sada imamo veliki razred i jednog učitelja manje”, žali se. Ako na jesen budu poduzete daljnje mjere – na primjer da se dvanaestogodišnjaci cijepe – vjerojatno će još više učenika biti ispisano.”Za mene kao školskog radnika ovo je ludilo”, rekao je gradonačelnik.

Iako su ispisi u osnovi “pojedinačni slučajevi”, brojke su zabrinjavajuće, rekao je donjeaustrijski direktor obrazovanja Johann Heuras (ÖVP) u intervjuu Ö1. Naglašava da je škola više od prenošenja znanja kod kućnog školovanja djeci bi nedostajao društveni kontakt. “Volio bi da roditelji i djeca obave obavezni psihološki razgovor prije donošenja odluke” rekao je Heraus.

Roditelji mogu odjaviti svoju djecu samo prije početka škole. Ravnatelj obrazovanja Heuras pretpostavlja da su neki to učinili samo zasad, na primjer jer se boje obveznog cijepljenja djece. Međutim, djeca se u svakom trenutku mogu vratiti u školu. Prema mišljenju Heurasa to je organizacijsko pitanje koje se može riješiti.