Home Vijesti Konjhodžić: Pandemija traje od 2 do 5 godina, a delta soj nije...

Konjhodžić: Pandemija traje od 2 do 5 godina, a delta soj nije opasniji od alfe

SHARE

Nedavna pojava delta soja koronavirusa u našoj zemlji unijela je nemir među građane, samim tim jer se proširila informacija da je opasniji i smrtonosniji od alfa soja.

Međutim, kako za “Avaz” pojašnjava Rijad Konjhodžić, specijalist genetske medicine i molekularne dijagnostike, delta soj nije smrtonosniji, već samo ima sposobnost bržeg širenja.

– Ovo nije novi virus i nije smrtonosniji od alfa soja, ali je točno da se brže širi. Postoje klinički dokazi da se on zbog mutacija na genu, koji kodira za S-protein, jače veže za AC receptore u našem tijelu i zbog toga je zarazniji, ali nemamo klinički dokaz da izaziva težu kliničku sliku – kaže Konjhodžić.

On, također, navodi da je ovo što se događa sastavni dio pandemije i nije ništa što se nije očekivalo i što bi moglo biti više zabrinjavajuće.

– Nama je čak ovaj virus vrlo blagonaklon što se tiče mutiranja. Evo, već godinu i pol je u opticaju i mi još nemamo ozbiljnijih mutacija. Delta soj će, vjerovatno, postati dominantan i do kraja ovog mjeseca potpuno će zamijeniti alfa soj. Razlog za to je taj što je već sada delta sojem zaraženo više od pola pozitivnih osoba u BiH – navodi Konjhodžić i dodaje kako je to dokaz njegovog brzog širenja.

Iako je primijećeno da se delta soj širi i među cijepljenim ljudima, dobra stvar je, navodi ‘Avazov’ sugovornik, to što izaziva značajno manje i lakše simptome te je i to jasan pokazatelj da su cjepiva učinkovita.

Konjhodžić upozorava da pandemija nije završena samo zato što se sada može ići u kafiće.

– Pandemija traje od dvije do pet godina. Nadam se da ćemo mi, zbog imunizacije, ući u kategoriju od dvije godine, pod uvjetom da ne dobijemo neki teži oblik u neko dogledno vrijeme. Nadam se, iskreno, da bi iduća godina trebala biti završna. Treba znati da se ne može završiti brže nego što obično pandemije traju – ističe Konjhodžić.