Home Vijesti U jučerašnjoj nesreći život izgubila ratna zločinka Monika Karan

U jučerašnjoj nesreći život izgubila ratna zločinka Monika Karan

SHARE

U jučerašnjoj nesreći na putu između Trebinja i Ljubinja u prometnoj nesreći poginuli su suvozačica u Renaultu Monika Karan iz Brčkog i vozač Renaulta Nebojša Stojanov iz Banje Luke.

Ova vijest zanimljiva je za one Bošnjake i Hrvate koji su bili zatočeni u zloglasnom srpskom logoru Luka. Suvozačica Monika Karan je, naime, kao 17-godišnja djevojka bila glavni pomoćnik i krvolok zločinca Gorana Jelisića zvanog Adolf.

Uhićena je u Prijedoru 21. prosinca 2011, a krila se pod lažnim imenom Nataša Stojanov. Sud Distrikta Brčko osudio ju je na dvije i po godine zatvora za zločine počinjene nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Brčkom. Preinačivši prvostupanjsku presudu sa dvije na četiri godine zatvora, Apelacijski sud ju je proglasio krivom po četiri točke optužnice, dok ju je za dvije oslobodio.

Prema presudi, Karan-Ilić je proglašena krivom da je od svibnja do lipnja 1992. u logoru “Luka” i Stanici javne bezbjednosti (SJB) Brčko sudjelovala u mučenju, nečovječnom postupanju i nanošenju patnji civilima Bošnjacima i Hrvatima. Sumnjičila se i za seksualno zlostavljanje zatočenika, a na sudu je spomenuto da je gasila cigarete po tijelu zatočenika.