Home Vijesti Vrhunac bolesti između 4. i 5. dana, hospitalizirane i osobe koje su...

Vrhunac bolesti između 4. i 5. dana, hospitalizirane i osobe koje su primile obje doze cjepiva

SHARE

U Bosnu i Hercegovinu je stigao četvrti val epidemije koronavirusa, što potvrđuje svakodnevno povećanje broja oboljelih, ocjenjuju zdravstveni stručnjaci. U bolnicama je sve više pacijanata s težom kliničkom slikom. U banjolučkoj Klinici za infektivne bolesti povećava se broj hospitaliziranih pacijenata s teškom kliničkom slikom.

Najviše je osoba srednje i mlađe životne dobi. Hospitalizirano je i nekoliko pacijenata koji su cijepljeni.

“U ovom trenutku većina pacijenata je onih koji nisu cijepljeni, ali moram priznati da imamo i pacijenata koji su primili obje doze cjepiva, nalaze se ovdje, ali nemaju najtežu kliničku sliku i nije im potrebna podrška kisikom u ovom trenutku”, kaže za BHRT Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC-a RS. Da prevencija, poput cijepljenja djeluje, tvrde i u mostarskoj bolnici, gdje se kapaciteti u covid centru također pune, a novi soj ne razlikuje se mnogo po simtptomima od prethodnog. Primjetno je da se brže razvija teža klinička slika.

“Na početku pandemije pacijenti su kod nas završavali između desetog i 14. dana, drugi vrhunac kad je bio između sedmog i osmog dana, sada je to već između četvrtog i petog dana, tako da pacijent s dvije litre kisika u jednom danu dođe do 16 litara, tako da su klinička urušavanja vrlo česta kod novog soja”, kaže Manja Spahalić iz SKB Mostar.

Kako bi se ublažio novi val, Krizni stožer Sarajevske županije je predložio Vladi ove županije uvođenje represivnijih mjera o kojima će Vlada raspravljati idućeg tjedna.

“Krizni stožer je nama predložio da nitko u SŽ ne može doći u ustanove, ući u ministarstva, institute, raditi a da nije cijepljen, ili da nema PCR test star tri dana ili potvrdu da je prebolio koronu u proteklih šest mjeseci”, rekao je premijer SŽ Edin Forto. Uputio je i poruku mladima.

“Nama je cilj do kraja jeseni cijepiti 50 posto stanovništva, imamo dovoljno cjepiva, imamo kapacitete, zainteresiranost je velika, ali moram napomenuti da se skrene pažnja na mlađe, mladi između 18 i 25 godina najteže pristupaju procesu cijepljenja”, dodao je Forto.