Home Vijesti Federalna vlada neće donositi mjere za necijepljene, ali imaju novinu za početak...

Federalna vlada neće donositi mjere za necijepljene, ali imaju novinu za početak školske godine

SHARE

Danas će biti održana redovna sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj će, između ostalog, biti razgovarano i o epidemiološkoj situaciji u državi, te potencijalnim mjerama za cijepljene i necijepljene.

Županijske vlade u ovom trenutku, usprkos najavama o pooštravanju mjera za necijepljene, ipak čekaju da vide kakve će odluke donijeti Vlada FBiH zajedno sa Kriznim stožerom i Zavodom za javno zdravstvo.

Kako piše Klix.ba, Vlada sutra neće donositi nikakve odluke o uvođenju mjera za one koji nisu cijepljeni protiv koronavirusa, ali hoće razmatrati šta bi u bliskoj budućnosti, u zavisnosti od epidemiološke situacije bila najbolja opcija.

Jedna od mogućih mjera koje bi među prvima mogle biti uvedene jeste da se poveća broj dozvoljenih osoba u zatvorenom prostoru za one ugostiteljske objekte koji se odluče da u njihov prostor mogu ući samo cijepljeni, testirani ili oni koji su nedavno prebolovali koronavirus. Tako bi, ukoliko je inače 50 dozvoljeni broj osoba u restoranu, za one koji se odluče na obaveznu korona-potvrdu, taj broj bio npr. 100.

Slična praksa je primjetna u nekim europskim zemljama poput Mađarske, no Vlada FBiH će za sada samo razmatrati ovu ideju.

Početak školske 2020/21

S obzirom na to da početkom septembra kreće i nova školska godina, đaci bi na nivou Federacije BiH trebalo da se vrate u škole.

Vlada Federacije BiH planira omogućiti normalan povratak u školske klupe bez posebnih restrikcija i u punom obimu, no situacija će morati biti praćena i u zavisnosti od toga će i mjere biti revidirane.

Zavod za javno zdravstvo FBiH je donio preporuke za obrazovanje u novoj školskoj godini koji predstavlja model na osnovu kojeg županijske vlade mogu pooštravati i relaksirati mjere. Novo je to što se za epidemiološku sliku ne uzima više samo incidenca, nego se mora pratiti i mortalitet, broj prijema oboljelih od koronavirusa u bolnicu i drugi parametri.

Na ovakav, novi način će županijsku vlade i krizni stožeri dobiti upute za djelovanje, odnosno dobit će model koji će im ukazati na to kada i koje mjere treba donositi u zavisnosti od situacije na terenu.