Home Vijesti Hrvatska: Od listopada na radno mjesto isključivo uz digitalnu covid-potvrdu

Hrvatska: Od listopada na radno mjesto isključivo uz digitalnu covid-potvrdu

SHARE
Liječnici, medicinske sestre, ali i nezdravstveno osoblje u Hrvatskoj od 1. listopada na radno mjesto moći će doći isključivo uz digitalnu covid-potvrdu.

Zeleno svjetlo dobit će na osnovi jednog od tri uvjeta, a to su cijepljenje, preboljenje bolesti ili negativan test na covid, piše Jutarnji list

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da o uvođenju covid-potvrde razgovaraju već tjednima, a službena odluka bit će donesena tijekom sljedećeg tjedna.

Samo uvođenje trebalo bi biti početkom listopada. Za takvu organizaciju ipak je potrebno vremena. Moramo održati sastanke s upravama bolnica, a u konačnici, i zaposlenici će imati neko vrijeme da se ipak odluče za onu najbolju varijantu, cijepljenje, objašnjava Beroš i dodaje da je u tijeku nabava testova za zaposlenike.

U prvoj fazi testiranje za zaposlene bit će besplatno, a planira se da se nakon mjesec i pol ili dva, testiranja provode o vlastitom trošku.

Iako većina smatra da je testiranje trebalo odmah naplatiti zaposlenima, jer se od zdravstvenog osoblja očekuje da bude cijepljeno, Beroš je odlučio dati vrijeme za prilagodbu.

Iako bi to bilo opravdano, nisam odmah za takav korak. Mišljenja sam da moramo svima omogućiti da još jednom promisle i cijepe se, smatra Beroš.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravstva, od 6. rujna u sustavu zdravstva dvjema dozama cijepljeno je 60,67 posto zaposlenih, a niti jednu dozu nije primilo njih 33,56 posto. Kad se gleda u brojkama, zaposlenih je 74.531, dakle njih 25.012 morat će imati ili dokaz da su preboljeli ili se barem jednom na tjedan podvrgnuti testu.

Najmanje testiranja odrađivat će liječnici, među kojima nije cijepljeno njih 15,75. Na cijepljenje se zasad nije odlučilo 30 posto doktora dentalne medicine i čak 38,01 posto sestara.

Najmanja procijepljenost je među nezdravstvenim osobljem, i to čak 40,77 posto.