Home Novosti Jurić: Nema razloga da se uvedu strože mjere u ŽZH

Jurić: Nema razloga da se uvedu strože mjere u ŽZH

SHARE
Premalo je podataka o novom “omikron” soju koronavirusa da bi mogli sigurno tvrditi je li zarazniji od postojećeg, kazala je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke Andrea Jurić.

Zasad nemamo dovoljno podataka o novom soju virusa i ne možemo ga tretirati kao zaraznijeg od postojećeg dok se detaljnijim ispitivanja isto ne potvrdi ili opovrgne. I dalje je preporuka da se ljudi cijepe. Međutim, ukoliko se dokaže da cjepivo ili određene vrste nisu učinkovite u obrani od novog soja, javnost će o tome biti pravovremeno obaviještena, naglasila je Jurić za Fenu.

Osvrnula se na epidemiološke mjere i njihovo poštivanje, istaknuvši da treba pojačati oprez i svijest o opasnosti od virusa.

Građani se slabo pridržavaju mjera, ali ne želim generalizirati zbog toga što postoji sve veći broj pojedinaca koji se pridržavaju preporuka, izbjegavaju velika okupljanja i nose maske u zatvorenim prostorima ili drže fizičku distancu. Tako da se može reći da u tom segmentu imamo određene pomake na bolje, istaknula je.

Naglasila je da se Stožer civilne zaštite ŽZH redovito sastaje i razmatra epidemiološku situaciju na području te županije.

U ovom trenutku nema razloga da se uvedu strože epidemiološke mjere u ŽZH, poručila je Jurić.

Apelirala je na građane da tijekom nadolazećih blagdana izbjegavaju veća okupljanja jer na njima postoji veći rizik od zaraze.

Tijekom blagdana, a posebno za doček Nove godine, na velikim okupljanjima postoji veća mogućnost da se zaraze. U danima dočeka Nove godine možemo očekivati porast broja zaraženih koronavirusom, zaključila je Jurić.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo ŽZH u razdoblju od 22. studenog do 28. studenog 2021. godine na području te županije cijepljene su ukupno 223 osobe. Ukupan broj cijepljenih u ŽZH u 2021. godini iznosi 17.132 osobe.

Broj hospitaliziranih s područja ŽZH u SKB Mostar je 15, a od toga su četiri osobe na respiratoru. Od tog broja potpuno je cijepljenja jedna osoba.

Izvor: Jabuka.tv