Home Nekategorizirano Majci oduzeli skrbništvo nad sinom jer ga je tjerala na nepotrebne preglede...

Majci oduzeli skrbništvo nad sinom jer ga je tjerala na nepotrebne preglede i zahvate

SHARE
Žena iz Pennsylvanije optužena je za prisiljavanje svog tada 8-godišnjeg sina na niz medicinskih zahvata, čak i nakon što su joj liječnici u više navrata govorili da se normalno razvija, prenosi PennLive.com.

Christine Marie Maxwell (48), prijavljena je 2019. radi sumnje na umišljeni poremećaj poznat kao “Munchausenov sindrom preko posrednika”. Sindrom označava osobu koja, kao skrbnik maloljetne osobe izmisli ili čak uzrokuje bolest djeteta i podvrgne ga raznim medicinskim zahvatima radi umišljaja bolesti, prenosi Miss7.

Maxwell bi navodno lagala liječnicima o zdravlju svog sina kako bi se podvrgnuo tim nepotrebnim pregledima. Tvrdila je da je dobio ugrize buba, što je zahtijevalo biopsiju kože, te mu je bila potrebna bronhoskopija zbog njegovog “kašlja i groznice”. Treba li reći da je biopsija invazivan postupak koji je bio potpuno nepotreban i izložio je dijete riziku od boli, ožiljaka, infekcije i krvarenja, navodi policija u sudskim dokumentima, a bronhoskopija je pretraga koja zahtijeva sedaciju i nosi određeni rizik (kao što jsu krvarenje i moguća perforacija dišnih puteva.

Oba testa pokazala su kako je sve u redu s djetetom, koje je također nepotrebno prošlo magnetnu rezonancu, rendgenska snimanja, ultrazvuk, EKG, ECHO, adenoidektomiju, kolonoskopiju i još mnogo toga. “Mama mi kaže kad sam bolestan”, navodno je dijete reklo istražiteljima.

Ovo nasilno ponašanje utjecalo je na razvoj djeteta ograničavajući njegovu aktivnost, navodeći ga da vjeruje da je bolesno kada nije, i uzrokujući da nepotrebno izostaje iz škole, navela je policija. Majci je prije dvije godine oduzeto skrbništvo, a njegov otac je bio zadužen za donošenje liječničkih odluka. Dijete je od tada zdravo, bez prijava boli, bolesti ili ozljeda.

Počinitelji su gotovo uvijek majke koje izmišljaju da su im djeca teško bolesna, vode ih po bolnicama, podvrgavaju često neugodnim pa i bolnim pregledima, lažirajući simptome. Uvjerljivosti radi, takve osobe često djecu truju na razne načine ne bi li im izazvali grčeve, povraćanje ili krvarenje. Preuveličavaju simptome koje djeca imaju kod kuće i općenito čine sve što mogu da bi izgledale kao iznimno brižne majke koje će napraviti sve samo da djetetu bude bolje, stoji kao objašnjenje sindoma na stranici Psiha.hr.