Home Gospodarstvo Pogledajte za koliko su skočile cijene stambenih nekretnina i gdje su najviše...

Pogledajte za koliko su skočile cijene stambenih nekretnina i gdje su najviše porasle!

SHARE

Cijene stambenih nekretnina u EU i eurozoni porasle su u trećem kvartalu 2021. godine, najsnažnije u više od 15 godina, pokazao je izvještaj Eurostata.

Na nivou EU cijene stambenih nekretnina porasle su u trećem prošlogodišnjem tromjesečju 9,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije, najsnažnije u malo više od 15 godina.

U drugom tromjesečju uvećane su 7,4 posto, prema revidiranim podacima. U eurozoni cijene su u trećem tromjesečju porasle 8,8 posto, najsnažnije od 2005. godine kada je Eurostat počeo prikupljati podatke.

U drugom prošlogodišnjem tromjesečju uvećane su na godišnjem nivou 6,8 posto. Sve su zemlje EU osim Grčke, čiji podaci nisu bili dostupni, bilježile rast cijena stambenih nekretnina u trećem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, a u njih pola stopa rasta bila je veća od 10 posto, napominju u Eurostatu.

Najviše su porasle u Češkoj, za 22 posto, u odnosu na isto razdoblje 2020. Slijede Litvanija i Estonija s rastom cijena za 18,9, odnosno 17,3 posto, te Nizozemska gdje su porasle 16,8 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u trećem prošlogodišnjem kvartalu porasle za devet posto u odnosu na isto razdoblje 2020, najsnažnije od početka 2020. godine.

U drugom tromjesečju uvećane su 6,5 posto. Najblaže su porasle cijene na Cipru, za 2,2 posto, a slijede Italija i Španjolska s rastom cijena stambenih nekretnina za 4,2 posto, prenosi SWOT.ba.