Home Gospodarstvo Afrička kuga u Makedoniji, a BiH nije zabranila uvoz mesa iz te...

Afrička kuga u Makedoniji, a BiH nije zabranila uvoz mesa iz te zemlje

SHARE

Zbog pojave afričke kuge svinja u Sjevernoj Makedoniji BiH je podigla rampu za meso iz pojedinih dijelova te zemlje u kojima je otkrivena ta opasna zarazna bolest, međutim, domaći proizvođači su nezadovoljni odlukom i smatraju da bi trebalo totalno zabraniti uvoz ovih proizvoda, jer je postojeće mjere teško kontrolirati.

Iz Ureda za veterinarstvo BiH poručuju da kontinuirano prate epidemiološku situaciju u Europi i svijetu kada je riječ o pitanju afričke svinjske kuge i u skladu s tim donose zabrane uvoza živih životinja i proizvoda životinjskog porijekla.

-Ured za veterinarstvo BiH odmah po saznanju pojave afričke svinjske kuge donio je zabranu uvoza živih svinja, i domaćih i divljih, kao i sjemena, embriona i jajnih ćelija svinja iz cijele Sjeverne Makedonije, dok se zabrana uvoza mesa svinja i proizvoda porijeklom od mesa svinja odnosi samo na zaražene općine u Sjevernoj Makedoniji – rekao je za “Glas Srpske” direktor Ureda za veterinarstvo BiH Saša Bošković. Dodao je da je ista zabrana uvoza svinja i proizvoda od svinja iz Republike Srbije na snazi još od 2019. godine, kada se ona prvi put i pojavila u toj zemlji.

-Ista zabrana je na snazi i za sve druge države u kojima je ova bolest prisutna – rekao je Bošković, dodajući da ova bolest do danas nije zabilježena na području BiH.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić rekao je za “Glas Srpske” da BiH nije ni imala značajniji uvoz životinja iz Sjeverne Makedonije, ali da je uvoz prerađevina bio ogroman.

-Greška je što se zabrana odnosi samo za pojedine regije, zato što mi veoma teško možemo pratiti u drugoj državi iz koje je oblasti koja životinja. Ide se na povjerenje, a to nije sigurno, jer je u sličnim slučajevima bilo zlouporaba – rekao je Vasić podsjetivši na slučaj iz prethodnih godina, kada se pileće meso iz jednih regija u Srbiji moglo uvoziti, a iz drugih nije, što je tada otvorilo prostor za razne malverzacije.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić kaže da zabrana uvoza za domaće proizvođače u biti ne znači ništa, jer skoro ništa se ni ne uvozi sa područja ove zemlje, jer oni imaju skuplju proizvodnju od nas.

-Kina je otpisala kompletno europsko tržište svinja zbog pojave afričke kuge u pojedinim regijama u Poljskoj i granici sa Njemačkom i Mađarskom, a ovo o čemu mi pričamo da je zabranjen uvoz iz pojedinih regija je totalno apsurdno – kategoričan je Maljčić, piše Pogled.ba