Home Društvo Čemu se nadaju u Međugorju?

Čemu se nadaju u Međugorju?

SHARE

Početkom 2021. godine međugorsko svetište bilo je pusto i bez stranih hodočasnika, a njihov dolazak, koji je spriječen zbog pandemije koronavirusa i zatvaranja granica, omogućen je tek u mjesecu lipnju. Idući mjeseci, kada je u pitanju vjerski turizam, bili su povoljniji, a i dolazak nove godine ulijeva optimizam.

Kako nam je kazao Davor Ljubić, predsjednik Udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba Međugorje, trenutačno su u ovom marijanskom svetištu najzastupljeniji hodočasnici iz Hrvatske, odnosno radi se o individualnim dolascima.

Dolasci na jedan dan

„Nakon nešto većeg broja hodočasnika za doček 2022. godine, zasad bilježimo dolaske iz Hrvatske, obično na jedan dan, dok su dolasci autobusima u manjem intenzitetu. Važno je istaknuti da već sada imamo najavljene dolaske za mjesece koji dolaze, no ostaje vidjeti što će se od toga realizirati i kako će se odvijati situacija kada je u pitanju širenje zaraze koronavirusom“, kazao je Ljubić.

Podsjetio je na proteklu godinu koju svi žele što prije zaboraviti, no od gubitaka se ne može pobjeći, a i radna snaga u nadolazećoj sezoni je upitna.

„Pansioni su većinom bili zatvoreni, a od lipnja pa do studenog koliko-toliko dobro su poslovali restorani i kafići u blizini crkve. S obzirom na broj tadašnjih dolazaka, manjak radne snage nije se toliko ni osjetio, no kako u ovoj sezoni očekujemo veći broj hodočasnika u odnosu na prošlu, već sada treba razmišljati i o tome“, rekao je Ljubić.

Oživjeti Zračnu luku Mostar

Dodao je kako se nada da će doći i do većeg broja hodočasnika iz Italije, koji su, općenito gledajući, najbrojniji i najredovniji.

„Komplicirana situacija s testiranjima i cjepivima dovela je do toga da su dolasci Talijana zabilježeni u manjem broju nego inače, a poznato je da su oni pokretači svega u Međugorju. Vjerujem da će se to promijeniti u nadolazećoj sezoni, a i da će zaživjeti i Zračna luka Mostar, koja je itekako bitna za razvoj turizma i privlačenje stranih turista. Bez nje nema napretka ni za nas“, zaključio je Ljubić.

Piše: Antonela Marinović Musa / Dnevni list