Home Društvo Marija (17) je najmlađa pilotkinja u povijesti BiH

Marija (17) je najmlađa pilotkinja u povijesti BiH

SHARE

Ako biste nekada zavirili na Instagram profil Marije Nović, 17-godišnje djevojke iz Dervente, možd biste ostali u čudu.

Iako je veoma mlada, Marija je vidjela gotovo pola svijeta i to iz pilotske kabine. Naime, Marija je najmlađi pilot u povijesti generalnog zrakoplovstva u Bosni i Hercegovini.

S 14 godina rodila joj se želja da postane kontrolor letova, a nedugo zatim shvatila je kako je posao pilota njena najveća ljubav. S nepunih 17 stekla je pravo da pohađa praktičnu obuku letenja, a njen instruktor je nakon prvog leta shvatio da je rođena za taj posao.

“Praktičnu obuku sam pohađala u Subotici. Bilo nas je sedam u klasi a ja sam bila jedina djevojka. Imali smo više instruktora, moj instuktor je bio Arpad Dudaš, inače vojni pilot i licencirani istruktor. Period obuke nije lak. Zahtijevao je rano ustajanje i već u pet ujutru guramo avione iz hangara na pistu, obavljamo prateće obaveze, točimo gorivo, provjeravamo vremenske uvjete”, prisjeća se Marija u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

“Vrlo brzo su instuktori dali svoje procjene o našoj sposobnosti. Moj istruktor je prepoznao moj talenat i to nije krio. Uslijedilo je ubrzo i prvo laširanje – prvi samostalan let. Bila sam favorit u klasi. Tri mjeseca sam živjela na aerodromu i svakodnevno letjela. Učili smo kako da se izvaditi iz kovitla u slučaju da dođe do toga. Kako da prizemimo avion kod otkazivanja motora i kako da pronađemo najpogodnije mjesto za slijetanje.

Momenat kada sam odlučila da želim da to bude moj poziv je na letu za Valjevo. Letjela sam iz Subotice za Valjevo i kada sam ušla područje kontrole kontrolnog tornja Surčin na radio-vezi su se javljali piloti iz ostalih aviona.

Tada sam shvatila koliko je ljepše biti u zraku među odabranima ali i shvatila koliko je težak posao kontrole letenja koja istovremeno komunicira sa nas toliko. Moram reći da mi je posebno zadovoljstvo i nadu dao trenutak kada sam čula da se javila žena pilot koja upravlja velikim putničkim avionom i govori svoju poziciju a u kontroli letenja joj odgovara također žena. Bila mi je čast biti na nebu! To je bio presudan trenutak!”, priča Marija.

Iako je vrlo mlada, već je dosta vremena “provela na nebu”, a imala je priliku upravljati Cessna 150, Cessna 172 i Piper 38 tipovima aviona.

“Do sada imam 55 sati leta. Polaganje za PPL licencu sam imala početkom listopada, tako da sam sa svojih 17 godina službeno  postala pilot privatnih aviona sa međunarodnom dozvolom”, dodaje Marija.

Kako kaže, njeni planovi u 2022. godini su veliki.

“U ovoj godini planiram napraviti 150 sati letenja. Tokom sljedećeg raspusta, kada napunim 18 godina, ću upisti teorijsku obuku ATPL u trajanju od oko 750 sati u Mađarskoj i nastaviti obuku za komercijalnog pilota (za velike putničke avione).

Malo se već pripremam za to pošto je sva obuka kao i ispiti na engleskom jeziku. Kada počne sljedeća školska godina paralelno ću ići u 4. godinu Zrakoplovne akademije i prvu godinu Prometnog fakulteta, zrakoplovni smjer.

Također, planiram upisati i dalje školovanje na Zrakoplovnoj akademiji-Visoka škola za strukovne studije, smjer kontrola leta. Cilj je da do svoje 21. godine kada je to i zakonom dozvoljeno mogu početi raditi kao pilot komercijalnih letova”, poručila je Marija na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba.