Home Novosti Nedostaje PCR testova, Kordić poručuje: Zdravstvo nije ured potvrda za putovanja

Nedostaje PCR testova, Kordić poručuje: Zdravstvo nije ured potvrda za putovanja

SHARE
Domovi zdravlja u Mostaru su uveli nova pravila po kojima rade samo deset PCR testova dnevno na koronavirus te ostale građane koji se žele testirati upućuju na antigenska testiranja koja sami moraju financirati.

Ova informacija je među brojnim građanima izazvala negodovanje i otvorila brojne polemike.

Razlog limitiranog testiranja, kako je rečeno iz SKB-a Mostar su tehnički razlozi, odnosno velike gužve i smanjene zalihe testova, te kontinuirano praćenje i usklađivanje sa stanjem na svjetskoj razini.

Pojasnili su da od sada PCR testove rade samo osobama za koje liječnici procijene da je potrebno, dok oni koji se unatoč preporuci liječnika žele testirati, mogu raditi antigenske testove, koje trebaju sami platiti, jer ih Zavod zdravstvenog osiguranje ne subvencionira.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić, koji je bio na čelu Doma zdravlja Mostar kada se pojavio koronavirus i sa svojim timom liječnika osmislio Plan za borbu protiv pandemije, koji je primijenjen i na županijskoj razini, podržava limitirano testiranje u Hercegovini.

On za Klix.ba kaže kako je ova odluka očekivana s obzirom na to da širom svijeta prestaju testiranja i da čitav svijet ukida covid potvrde te da pandemija polako završava.

Podržavam odluku da se testiranje smanji, jer se pravi ogromna gužva i troše se resursi bez ikakvog rezona. Vidim masu ljudi koji su pozitivni, a nikakvih simptoma nemaju te se uglavnom testiraju da bi dobili potvrde za putovanja. Zdravstvo se pretvorilo u ured potvrda za putovanje, što više nema smisla, zaključio je mostarski gradonačelnik.