Home Gospodarstvo RAČUNI ZA PLIN VEĆI I DO 4 PUTA: Poduzetnici očajni

RAČUNI ZA PLIN VEĆI I DO 4 PUTA: Poduzetnici očajni

SHARE

Visoke cijene plina na svjetskom tržištu možda još nisu povećale račune građana, ali poduzetnici su itekako osjetili poskupljenje na svojim računima.

Najgore je onima u Zagrebu čiji su računi za plin veći i do 4 puta. Situacija je tako teška da se traži pomoć i intervencija države, jer ako se nešto ne napravi, poskupljene će osjetiti građani na svojim leđima. Upozoravaju kako će se poskupljenja osjetiti svugdje, od poljoprivrede do trgovina, restorana i kafića.

 

Šef jedine hrvatske tvornice akumulatora Ivan Miloloža nije mogao vjerovati kad je iz zagrebačke plinare dobio 340 posto veći račun za plin.

 

Miloloža za Dnevnik Nove Tv kaže kako je to tehnički nemoguće ugraditi u cijenu istaknuvši kako se nakon takvih računa može odmah zatvoriti pogon i prestati raditi.

 

On nije jedini koji je u šoku jer su četiri puta veći računi za plin koji se penju i do pedeset tisuća kuna šokirali i ugostitelje.

 

Zlatko Puntijar iz HOK-a ističe kako je to jedan mač koji upropaštava cijelu granu, koji je možda čak i gori nego korona.

 

Poskupljenje plina osjetiti će i poljoprivrednici

Iz Zagrebačke plinare veliko poskupljenje pravdaju poskupljenjem plina na svjetskim tržištima, jer je dosadašnja ugovorena cijena za poduzetnike bila višestruko manja nego što je bila u nabavi prema podatcima burze plina.

 

Miloloža kaže kako su ljudi koji su radili 2020. i 2021. godine krivi za ovu situaciju jer su po 20 godina radili na direktorskim funkcijama u plinari, a poduzetnici sada plaćaju njihove greške.

 

Poskupljenje plina osjetiti će i poljoprivrednici na svojoj koži jer će zbog viših cijena plina poskupjeti umjetno gnojivo.

 

U priopćenju Petrokemije stoji kako pod utjecajem visokih cijena plina, ali i troškova zelene tranzicije i usporenih lanaca opskrbe, cijene mineralnih gnojiva, zavisno od proizvoda, veće su dva do tri puta nego u isto vrijeme 2021. godine.

 

Predsjednik HUP-a Mihael Furjan smatra stoga kako bi država kompenzacijskim mjerama trebala olakšati poziciju proizvođača koji koriste plin u procesu proizvodnje, a i energetski stručnjak Igor Grozdanić smatra da treba subvencionirati cijenu prirodnog plina za industriju.