Home Društvo Evo zašto su policajci iz ZHŽ-a prekjučer nosili narandžasto na posao

Evo zašto su policajci iz ZHŽ-a prekjučer nosili narandžasto na posao

SHARE

U cilju podizanja svijesti o sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama kampanji obilježavanja „Narančastog dana“ pridružio se i MUP Županije Zapadnohercegovačke.

Prema rezultatima istraživanja koje je Agencija za ravnopravnost spolova BiH provela u suradnji s OSCE-om, na području BiH svaka druga žena starija od 15 godina je doživjela neki oblik nasilja.

Budući da se svakim danom javlja sve veća potreba skretanja pažnje javnosti na probleme s kojima se suočavaju žene i djevojčice „Narančasti dan“ u BiH se obilježava svakog 25 u mjesecu.

Shodno navedenom policijske službenice MUP-a Županije ŽZH članice Udruge „Mreža policijskih službenica“ zajedno s kolegama policijskim službenicima iz ove županije, ali i iz drugih policijskih agencija širom Bosne i Hercegovine, a na poziv Instituta za razvoj mladih KULT, odlučili su se pridružiti inicijativi Ja #NosimNarandžasto.

Kako bi poslali jasnu poruku potpore i ohrabrenja ženama i djevojčicama žrtvama nasilja i ukazali na učestalost i važnost rješavanja ovog problema policijske službenice i službenici MUP-a ŽZH su 25. siječnja 2022. godine, pri dolasku na posao nosili odjevni predmet ili modni dodatak narančaste boje.

Građani/ke Bosne i Hercegovine moraju znati da je nasilje u obitelji kazneno djelo, te da u slučaju izloženosti tom obliku nasilja, svoje pravo na zaštitu trebaju potražiti na sljedeće načine:

– Prijavom nasilja policiji na broj 122

– Pozivom na besplatne SOS telefone 1265 (za FBiH) i 1264 (za RS)

– Obraćanjem nadležnom Centru za socijalni rad, od čijih službenika/ica mogu zatražiti smještaj za sebe i svoju djecu u jednoj od sigurnih kuća gdje im se može pružiti neophodna medicinska, socijalno-pravna, psihološka i druga pomoć, a gdje mogu ostati do 3 mjeseca

– Traženjem pomoći od nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava

Izvor: Dnevni.ba