Home Auto Sve više se kradu katalizatori, a ove automobile lopovi posebno vole

Sve više se kradu katalizatori, a ove automobile lopovi posebno vole

SHARE

Sve je više slučajeva krađe katalizatora iz automobila, a posljednji slučaj zabilježen je u Varaždinu gdje je nepoznati počinitelj demontirao i otuđio katalizator s osobnog vozila u vlasništvu 21-godišnjaka.  Drugi slučaj na sjeveru Hrvatske dogodio se u srijedu nasuprot bolnice u Stubičkim Toplicama. Vlasnik kaže kako su mu odrezali katalizator i dio auspuha na parkiralištu nasuprot bolnice te je objavio fotografije iz automehaničarske radionice, piše Danica.hr.

Nedavno su dva katalizatora nestala i na širem bjelovarskom području, i to u istom danu. U Zagrebu je pak uhićen dvojac za kojeg policija sumnja da je između 16. studenoga i 18. prosinca lani na području Dugava i Utrina ukrao četiri katalizatora. Jedan je na parkiralištu turirao gas u automobilu kojim su došli kako bi stvorio buku, a drugi je ručnom dizalicom podizao vozila, a potom kružnom pilom rezao katalizatore. A zašto se uopće kradu katalizatori?

Katalizator je neizbježan dio ispušnog sustava u automobilima te služi za uklanjanje prljavštine i toksičnih plinova koji nastaju prilikom sagorijevanja goriva. Međutim, nije to zanimljivo kradljivcima već ono od čega su katalizatori napravljeni. Naime, izrađeni su od platine i paladija, plemenitih metala koji su vrlo skupi.

Posebno su im privlačni katalizatori koji su se proizvodili do 2000. godine jer je njihova vrijednost veća budući da sadrže više platine u sebi. Katalizatori kasnije proizvodnje sadrže miješanu platinu i paladij, a manji katalizatori samo paladij. Tako su stariji katalizatori vredniji sami po sebi, tumače otkupljivači tih dijelova. Katalizatori za dizel motore obično su vredniji od benzinskih.

Dizelski katalizatori sadrže obično platinu, u prosjeku 4-5 grama, naglašavaju u tvrtkama koje se bave otkupom starih dijelova. Za stare katalizatore u otkupnim centrima može se dobiti od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna. Na cijeni su katalizatori u starim Mercedesima, Peugeotima i Golfovima. Jedan od tipova katalizatora koji se prije ugrađivao u Mercedese postiže cijenu od najmanje 3000 kuna na crnom tržištu.