Obiteljska pakiranja sladoleda mnogi kupuju jer su jeftinija, ali i zato što je već desetljećima običaj u njima zamrzavati hranu. No Sabine Hülsmann iz e.V. Verbraucherzentrale Bayern savjetuje da se kutije sladoleda ne koriste za hranu. Isto vrijedi i za kutije od jogurta ili margarina.
Zašto ne biste trebali ponovno koristiti kutije od sladoleda?
Iako se može činiti praktičnim i održivim, hrani i zalihama nije mjesto u kutijama u kojima je bila zamrznuta hrana.
– Kutije sladoleda su jednokratna ambalaža, što znači da su namijenjene samo za posebnu hranu i jednokratnu uporabu, objašnjava Hülsmann te dodaje: Zato nisu prikladni za daljnju uporabu, na primjer za zamrzavanje ili grijanje u mikrovalnoj pećnici, kaže specijalizirana savjetnica za hranu i prehranu. Isti slučaj je i s kutijama jogurta i margarina.
Koji su rizici?
– Iz plastične ambalaže kemikalije mogu prijeći iz ambalaže u hranu, kaže Sabine Hülsmann. Proizvođači bi morali osigurati da se poštuju zakonske odredbe o prijelazu kemikalija. Međutim, to se odnosi samo na izričitu namjenu.
– Ako je, na primjer, limenka namijenjena prodaji voćnih sorbeta bez masti, može se učiniti da se zakonske granične vrijednosti za prijenos kemikalija ne poštuju u masnoj ili vrućoj hrani.
Također treba izbjegavati zamrzavanje ili odmrzavanje u mikrovalnoj pećnici.
Osim toga, jednokratna ambalaža nije proizvedena za trajnu uporabu i ponovljeno korištenje.
– Čak i kada bi se zamrznula hrana poput kolača ili voća, preporučujemo izbjegavanje daljnje uporabe iz predostrožnosti, čak i ako je vjerojatnost kemijskog prijelaza znatno niža nego kod vruće, masne juhe, kaže Hülsmann.
Općenito, to ovisi o tome skladištite li hranu u hladnjaku, zamrzivaču ili ostavi. Osim toga, trebali biste koristiti samo one spremnike koji su prikladni za grijanje. Zakonski propisi propisuju da se doze označavaju u skladu s tim.