Home lifestye Profesionalni vozač otkrio kakvi su Hercegovci za volanom

Profesionalni vozač otkrio kakvi su Hercegovci za volanom

SHARE
Slobodan Kos iz Zadra nije običan vozač. Zapravo, Kos je profesionalni vozač kamiona i autobusa koji je do sada prevalio nekoliko milijuna kilometara, ali kad kažemo da nije običan vozač, to se odnosi na činjenicu da Slobodan sjedi, vozi i – misli o vožnji.

Zapravo, razmišlja o ponašanju u prometu, greškama koje vozači učestalo ponavljaju i posljedicama koje se događaju zbog takvog ponašanja, uključujući prometne nesreće i ishode s velikom materijalnom štetom i stradavanjem sudionika u prometu – piše Zadarski.hr.

Dosad je Slobodan Kos prikupio zavidnu arhivu prometnih grešaka koje je evidentirao fiksnom kamerom koja se nalazi u kabini njegova kamiona. Ne samo što snima prometne prekršaje i greške, on ih i analizira, sortira i raščlanjuje, pokušavajući dokučiti zašto se neprestano ponavljaju, koji im je uzrok i kako preventivno djelovati da se ne događaju.

Bez žmigavaca

Slobodan želi biti što bolji profesionalni vozač, ali isto tako želi pomoći i policiji da se sigurnost prometa poveća.

Prošloga ljeta privukao je pozornost u Zadru, kad je 15.  minuta kamerom snimao jedan rotor i došao do frapantnih podataka: čak 80 posto vozača ne daje žmigavce u rotoru, od čega stranci 58 posto, a najgori su – pokazalo se – bili taksisti! Za to mu je bilo je potrebno 10-ak sati truda, kamera na jednom rotoru u Zadru i 15.  minuta snimanja, da bi se došlo do frapantnih podataka i statistike neuključivanja žmigavaca prilikom izlaska vozila iz rotora.

Njegova videoarhiva sadrži i puno više od toga, od čestih primjera ulazaka vozača “u škare” prilikom pretjecanja, do oduzimanja prednosti, krivih prestrojavanja, lošeg označavanja ceste, učestale greške vožnjom autocestom, divljanja vozilima, nepropuštanja pješaka, prekoračene brzine. Pri tome je došao do zanimljivih opažanja karakternih osobina vozača u Dalmaciji, kontinentalnoj Hrvatskoj, Istri, Slavoniji…

Dubrovčani, Crnogorci, Hercegovci slično se ponašaju za volanom, na isti su način ludi. Makarani voze isto kao Zadrani, nikad stići, sporo… Sjevernjaci su opet drugačiji. Ima tih podjela po područjima, ali to nema veze s političkim granicama, više je regionalna podjela povezana s mentalitetom ljudi.

Opasna pospanost

Bio mi je plan posnimati te situacije iz svakojakih kategorija, napraviti sve to u prezentaciji i ponuditi Ministarstvu unutarnjih poslova za doškolovanje nakon autoškole. Nije isto ako prijeđete 50 tisuća kilometara godišnje ili, kao ja, 500 tisuća. Vidim više, i to situacije iz kojih nikad nećete moći shvatiti što je tu opasno. Iskustvo je tu ključno, a to iskustvo treba prenijeti, kaže Kos, koji je nakon desetogodišnjeg “običnog” vozačkog staža profesionalac postao 2009. godine i vozio je do sada sve osim šlepera, po skoro svim europskim zemljama, tako da može uspoređivati i europska iskustva s hrvatskim.

Slovenci označavaju ceste na drukčiji način nego mi. Naiđete na oštar zavoj, oni to označe na kolniku i napišu “oštar zavoj”, “pazi nagib” i slično. Ali vrlo korisno. Skoro sve prometne nesreće, njih 99 posto, uzrokuju neprilagođen način vožnje stanju ili uvjetima na cesti, kaže Kos.

Među profesionalnim vozačima postoji izreka, kakav si karakter kao čovjek, takav si i vozač.

Čim vidim nečiji stil vožnje, znat ću otprilike i kakav je kao čovjek. Tko je svadljiv u životu, vjerojatno će biti i agresivan za volanom. I obrnuto. Ako često u životu “kasnuckate”, unaprijed ste ušli u problem i u prometu. Ako ne shvatimo da je vožnja od točke A do točke B s maksimalnom koncentracijom, ne možemo to obaviti dobro. Možda ćemo poći 400 puta na posao i neće nam se ništa dogoditi, ali nismo svjesni jesmo li napravili neku grešku. Pogotovo to nije dozvoljeno profesionalnim vozačima. Ne smijem sjedati pospan za volan dok se ne razbudim. Jednom sam to napravio i nikad više, nije se ništa dogodilo, ali shvatio sam da je moglo. Najviše ljudi pogine na prometnicama, puno više nego u ratu. A to treba imati na umu, kaže Kos.