Home Vijesti Obilježena 31. obljetnica zaustavljanja tenkova

Obilježena 31. obljetnica zaustavljanja tenkova

SHARE
U subotu se obilježava 31. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA koje se dogodilo 7. svibnja 1991. godine. Organizator događaja bio je Grad Široki Brijeg i udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Podsjetimo, 7. svibnja je izabran kao Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega.

Dana, 7. svibnja 1991., iz mostarske je vojarne prema Kupresu i splitskom zaleđu krenula Deseta motorizirana brigada JNA. Kolonu od 80 vozila na gusjenicama (i 23 vozila na kotačima zaustavili su hrvatski građani u mjestu Pologu, na granici općina Široki Brijeg i Mostar. Prometnica je bila blokirana privatnim vozilima a tisuće civila okružili su tenkove uzvikujući: „Nema prolaza“ i „Oslobodite Kijevo“.

Komunikaciju s okupljenim narodom uspostavili su tadašnji predsjednik Skupštine općine Široki Brijeg Anđelko Mikulić, dužnosnik HDZ-a Bosne i Hercegovine Zdenko Ćosić i gvardijan širokobriješkog samostana fra Mladen Hrkać. Mikulić je vodio pregovore i s pukovnikom JNA Milojkom Pantelićem koji je predvodio kolonu JNA.

Trodnevna blokada 10. motorizirane brigade JNA na Pologu usporila je njezin širi raspored na planiranim pravcima prema Sinju i Splitu.

Zaustavljanje tenkova na Pologu, između Mostara i Širokog Brijega, prije trideset godina, bio je početak masovnog otpora agresiji JNA na hrvatski narod i na Bosnu i Hercegovinu. Vodstvo JNA svojim pokretima i razmještajem jasno je pokazivala da planira okupaciju prostora na kojima većinom žive Hrvati u Bosni i Hercegovini kako bi s tih prostora uklonila „neprijateljske elemente“ i izvršila vojnu okupaciju Republike Hrvatske. Hrabrošću i odlučnošću hrvatskoga naroda u tome su spriječeni.

Na početku obilježavanja kod spomen obilježja zaustavljanju tenkova agresorske JNA okupio se veliki broj uzvanika i gostiju, branitelja, predstavnika izvršena i zakonodavne vlasti sa svih razina.

Nakon intonacije himne “Lijepa naša” prisutnima se obratio Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Podsjetimo, program obilježvanja započeo je biciklističkom turom Mostar – Polog i mini maratonom Široki Brijeg – Polog.

Kod spomen obilježja zaustavljanju tenkova u Dobriču upriličena je dodjela nagrada i priznanja.