Home Gospodarstvo Evo kada i za koliko će pojeftiniti piletina u BiH

Evo kada i za koliko će pojeftiniti piletina u BiH

SHARE

Prošlog tjedna stigle su prve isporuke žitarica iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu. Kako je kukuruz iz susjedne zemlje dosta jeftiniji, iz udruženja koja okupljaju peradare, najavljuju da će uskoro pasti i cijene pilećeg mesa.

Reduciranjem odluke o zabrani izvoza, Srbija je spasila bh. peradarski sektor, budući da su im, kako kažu, zalihe bile već pri kraju.

“Cijena tone kukuruza u Bosni i Hercegovini je 710 KM + PDV, a onaj uvezeni iz Srbije je oko 630 KM + PDV, tako da je to neka razlika od oko 12 posto. Procjenjujem da bi i cijena piletine trebala početi padati ovih dana”, kazao je Edin Jabandžić, potpredsjednik Koordinacijskog odbora peradara/živinara BiH za Agroklub.

Pojeftinjenje ovog tjedna

S obzirom na učešće kukuruza u ishrani peradi, piletina bi mogla biti jeftinija za 10 posto. Niže cijene, prema riječima Jabandžića, očekuju se do kraja ove tjedna. On navodi kako se u javnosti stvorio ambijent da su u pitanju bili ekstra profiti, a situacija u stvarnosti je dosta gora.

“BiH bi do kraja svibnja ostala bez žitarica. Nije pitanje cijene, nego fizički nije bilo robe“, pojašnjava.

Stabilizacija proizvodnje

Odobreni izvoz iz Srbije će dovesti do stabilizacije prilika kada je u pitanju snabdijevanje bh. tržišta žitaricama, ističe Pero Nikić, predsjednik Udruženja peradara FBiH. To je, napominje, garant izvjesnije budućnosti proizvodnje, barem u ovom trenutku.

“Važno je da smo osigurali stabilno snabdijevanje i riješili pat poziciju u kojoj smo se našli, odnosno situaciju potpune neizvjesnosti hoćemo li imati dovoljno sirovina za proizvodnju. U odnosu na raniji period cijene su i dalje visoke, ali će doći do njihove stabilizacije”, kaže Nikić.