Home Gospodarstvo NIKAD RANIJE NISMO VIDJELI BRŽE POSKUPLJENJE U NJEMAČKOJ!

NIKAD RANIJE NISMO VIDJELI BRŽE POSKUPLJENJE U NJEMAČKOJ!

SHARE

Pivari u Njemačkoj već neko vrijeme najavljuju poskupljenje piva, a Holger Eichele, generalni direktor njemačkog Udruženja pivara napominje kako u Njemačkoj nikad ranije nisu vidjeli tako brzo poskupljenje piva.

Cijene piva bi se trebale povećati do kraja godine. Očekuje se kako će biti veće za 30 posto.

Holger Eichele, generalni direktor njemačkog udruženja pivara već neko vrijeme upozorava na tešku situaciju pivara koji su suočeni s velikim troškovima jer gotovo sve sirovine koje su nužne za pivarsku industriju su pogođene poskupljenjem, a o čemu je Fenix-magazin.de već ranije pisao.

Cijena pivarskog slada navodno je poskupjela za 70 posto u odnosu na prethodnu godinu, europalete za 150 posto, a struja je navodno skuplja za 250 posto. Prema riječima Eichelea, najnovije povećanje cijena piva u Njemačkoj dolazi do maksimuma.

– Nikad ranije nismo vidjeli ništa slično. Jasno je da će se tako drastična povećanja troškova na kraju morati prenijeti na cijenu, rekao je Eichele.

Na tešku situaciju upozorava i zamjenik predsjednika Udruženja pivovara Berlin-Brandenburg Stefan Fritsche. On se slaže sa Eichelom te kaže kako bi cijene piva do kraja godine mogle porasti za 30 posto.

Stručnjak za pivo Marcus Strobl rekao kako će u narednim mjesecima biti primjetna “značajna poskupljenja”, posebno za tzv. „Fernsehbieren“ poput Krombachera, Bitburgera ili Warsteinera.

Prema istraživanju njemačkog Der Spiegela, potrošačke cijene već su u travnju bile 7,4 posto više nego godinu dana ranije. Osim energije, posebno je poskupjela hrana. Stopa inflacije u travnju iznosila je 8,5 posto, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne mjesece.

Fenix-magazin/MD/