Home Gospodarstvo Poreznici kreću provjeravati tko u BiH prodaje preko brze pošte!!!!

Poreznici kreću provjeravati tko u BiH prodaje preko brze pošte!!!!

SHARE

Uprava za neizravno oporezivanje 25. svibnja 2022. godine započinje intenzivne kontrole svih obveznika koji su obavljali promet u BiH koristeći usluge ”brzih pošta”.

Razlog za pojačane kontrole ovih obveznika su sumnje u neprijavljivanje cjelokupno ostvarenog prometa.

U analizama koje su upravo završene u UNO došlo se do zaključka da veći broj obveznika, znatan dio prometa dobara u Bosni i Hercegovini, ostvaruje korištenjem usluga kurirskih poslova, odnosno poslova ”brze pošte”. Vodeći se određenim pokazateljima u ovom segmentu poslovanja, Uprava se obratila Agenciji za poštanski promet u BiH u cilju pribavljanja popisa ovlaštenih osoba koja imaju licencu za obavljanje poštanskih usluga.
Po dobivanju popisa osoba koja se bave navedenom djelatnošću zatražena je dostava podataka o korisnicima usluga brze pošte i načinima plaćanja pošiljki. Na osnovu svih dobivenih informacija i podataka kreiran je popis osoba – obveznika, koji će biti predmet pojačanih kontrola od 25. svibnja 2022. godine.
Na osnovu dobivenih informacija UNO je izvršila identifikaciju osoba koja u ovom trenutku nisu obveznici PDV-a u BiH, a koji su ostvarili promet (naplatu po poduzeću za isporučene pošiljke kod svih pošta u BiH), na godišnjoj razini iznad 50.000 KM. Ove osobe su već morale podnijeti zahtjev za registraciju i ulazak u sustav PDV-a u BiH.
Pored toga, UNO je izvršila identifikaciju obveznika PDV-a koji su već registrirani u Upravi, ali je analizom utvrđeno da su ostvarili promet znatno veći u odnosu na promet koji su iskazali i prijavili u svojim PDV prijavama.
Inspektori UNO će kontrole provoditi u prostorijama obveznika/osoba, koji su identificirani da su prodavali dobra koristeći, između ostalog, i usluge ”brzih pošta” u BiH.
UNO poziva sve obveznike PDV-a, koji su u prethodnom razdoblju vršili promet dobara na način da su koristili i usluge ”brzih pošta”, da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije i ukoliko uoče nepravilnosti da eventualno izmijene svoje PDV-e prijave.
Također, pozivamo obveznike koji nisu u sustavu PDV-a, a koji su prešli prag oporezivog prometa u iznosu od 50.000 KM, da hitno podnesu zahtjev za registraciju u Jedinstveni registar obveznika neizravnih poreza u UNO.
Na ovakav način će obveznici izbjeći prekršaje i kazne u predstojećim kontrolama.
Inspektori UNO će pojačane kontrolne aktivnosti provesti na području cijele Bosne i Hercegovine.
Aktivnosti na terenu počinju 25. svibnja 2022. godine i provodit će se, s većim ili manjim intenzitetom, do kraja kolovoza 2022. godine, priopćeno je iz UNO BiH.