Home Nekategorizirano Ukrajinci napuštaju Međugorje

Ukrajinci napuštaju Međugorje

SHARE

Broj ukrajinskih izbjeglica u Međugorju se u posljednje vrijeme znatno smanjio.

Kako je potvrdio za Hercegovina.info tajnik Crvenog križa općine Čitluk Andrija Stojić, u ovom hercegovačkom mjestu trenutno se nalazi ispod 100 ljudi koji su tu našli utočište od rata.

“Prema našim evidencijama u Međugorju je ostalo još 99 izbjeglica. Radi se naravno samo o ženama i djeci. Brojka se u posljednje vrijeme dosta smanjila s obzirom da su se neki početkom ovog mjeseca odlučili vratiti u zapadni dio Ukrajine i Poljsku, a jedan dio njih se premjestio u obližnje dalmatinske gradove gdje su sada smješteni. No, i ovi koji su otišli u Dalmaciju radi se o prijateljskim vezama s Međugorjem preko kojih se došlo do smještaja”, kaže za Stojić. Hercegovina.info.

Ostaju samo oni najugroženiji.

“Od 250 koliko ih se u prosjeku svih ovih mjeseci nalazilo u Međugorju, ovisno o dolascima i odlascima, ostali su uglavnom samo oni najugroženiji koji nemaju nikoga svoga ili im je u Ukrajini sve srušeno”, dodaje Stojić.

Mnogi se jave kada stignu na svoje odredište.

“Javili su nam se po dolasku u Ukrajinu. Zahvalni su na svemu što se ovdje za njih učinilo. Moram istaknuti kako su im naši volonteri uvijek na usluzi, dostavljaju im i potrepštine u objekte i pansione u koje su smješteni i mi se uistinu trudimo da budu zbrinuti u najboljoj mogućoj mjeri”, ističe on, a čitav članak pogledajte na Hercegovina.info.