Home Zanimljivosti GRLIMO SE POGREŠNO CIJELI ŽIVOT? STRUČNJACI POKAZALI I ZAPANJILI: Evo što trebate...

GRLIMO SE POGREŠNO CIJELI ŽIVOT? STRUČNJACI POKAZALI I ZAPANJILI: Evo što trebate radi s osobom kad je primite u ruke

SHARE

Zagrljaj osobe koju volimo u sekundi nam može popraviti raspoloženje

Vjeruje se da riječ zagrljaj potječe od germanskih riječi “hagen” i “hog” što u prijevodu znači biti nježan, zagrliti. Neki jezikoslovci sugeriraju da potječe od drevne nordijske riječi “hugga” što znači tješiti. No, bez obzira na podrijetlo riječi znanstvenici su sigurni u jedno – zagrljaji su zdravi.

Najpoznatija američka obiteljska psihoterapeutkinja 20. stoljeća Virginia Satir rekla je kako je čovjeku potrebno četiri zagrljaja na dan da bi preživio, osam zagrljaja dnevno da bismo se održali, a 12 zagrljaja na dan da bismo napredovali.

I pandemija koronavirusa je podsjetila ljude koliko su zagrljaji važni. Naime, zbog epidemioloških restrikcija koje su zabranjivale fizički kontakt, utvrđeno je da su ljudi doslovno gladni dodira te da su zato potišteni.

Prema istraživanju sa Sveučilišta Sheffield u Velikoj Britaniji, tijekom razdoblja izolacije zabilježen je trostruki porast broja osoba koje su prijavile ozbiljne poteškoće s depresijom i anksioznošću.

ISCJELJUJUĆA MOĆ ZAGRLJAJA

Naime, zagrljaj kao univerzalni način pokazivanja uzbuđenja, ljubavi, sreće, tuge ima mnoštvo zdravstvenih blagodati povezanih s fizičkim i psihičkim zdravljem.

Samo jedan zagrljaj može promijeniti naše psihičko i fizičko stanje – potiču rad imunološkog sustava, ublažavaju stres i popravljaju san. Zagrljaji osvježavaju, pomlađuju, podižu samopouzdanje i pružaju osjećaj sigurnosti.

Mnoge studije su pokazale kolika je moć zagrljaja. Dokazano je da se grljenjem otpušta oksitocin – hormon sreće koji tada poništava djelovanje kortizola – hormona stresa. Zato ni ne čudi što nam u teškim trenucima prijateljski zagrljaj može doista popraviti dan.

SNIŽAVA TLAK I SMIRUJE OTKUCAJE SRCA

Studija dr. Karen Grewen sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini pokazala je da zagrljaj putem oksitocina snižava krvni tlak i štiti srce i krvne žile. Njezin kolega, dr. Sheldon Cohen sa Sveučilišta Carnegie Mellon u Pennsylvaniji otkrio je da grljenje podiže imunitet i štiti od virusnih bolesti.

Donedavno se nije znalo ima li grljenje različite ili jače učinke u različitim stadijima života. No, istraživači su sad otkrili da se starije osobe, koje su imale koga zagrliti uvijek ili većinu vremena, osjećaju zdravije nego oni koji se nisu grlili.

KOLIKO TRAJE IDEALAN ZAGRLJAJ?

Jeste li znali da postoje pravila koliko bi dugo trebao trajati idealan zagrljaj? Nikako ne smije trajati prekratko. I iako prosječna dužina zagrljaja traje tek 3 sekunde znanstvenici sa Sveučilišta Goldsmiths u Londonu izračunali su da bi savršeni zagrljaj trebao trajati između 5 i 10 sekundi.

Također su otkrili da nije važno grlite li osobu ispod ili iznad ramena, važno je samo da se iskreno zagrlite, piše Super1.