Home Svijet NATO upozorio: Rusija bi mogla izvesti velike cyber napade u BiH

NATO upozorio: Rusija bi mogla izvesti velike cyber napade u BiH

SHARE

Zamjenik generalnog tajnika NATO-a Mircea Geoana upozorava da bi Rusija mogla pokušati napasti kritičnu digitalnu infrastrukturu Gruzije i Bosne i Hercegovine, kao što je to učinila kada je napala Ukrajinu.

Mircea Geoana, zamjenik generalnog tajnika NATO-a, rekao je u utorak, 17. svibnja, da bi Gruzija i Bosna i Hercegovina uskoro mogle postati mete Rusije.

On je precizirao da napad može biti npr. u obliku velikog cyber napada. Tajnik Geoana je izjavio da NATO pojačava svoju podršku dvjema zemljama kako bi ojačao njihove obrambene sposobnosti, uključujući i one protiv cyber ratovanja.

Geoana je objasnio da je Ukrajina dokazala “koliko je jačanje cyber sigurnosti od velike važnosti za obranu i odvraćanje”, idući tako daleko da je to nazvao “NATO prioritetom”.

Ukazao je na velike cyber napade koji su izvedeni na ukrajinsku vladu i vojsku, kao i na drugu kritičnu infrastrukturu na dan ruske invazije, zaključivši da su “cyber napadi, pored dezinformacija i digitalne špijunaže, dio nove vrste ratovanja”, piše TVP World.

Ruska invazija na Ukrajinu počela je 24. veljače  i od tada se promijenila sigurnosna situacija u cijelom svijetu.

BiH je jedna od zemalja koja se često spominje kao ranjiva meta Rusije pa je tako NATO odmah nakon početka rata u Ukrajini priopćio da će podržati sve zemlje koje se smatraju ranjivim za Rusiju i pružiti im sigurnosnu pomoć.