Home Nekategorizirano SDA prijeti HDZ-u BiH- traže sankcije i utvrđivanje krivične odgovornosti

SDA prijeti HDZ-u BiH- traže sankcije i utvrđivanje krivične odgovornosti

SHARE

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) su se oglasili nakon što na jučerašnjoj sjednici Vijeće ministara nije odobrilo sredstava za održavanje općih izbora 2022. godine.

– Neusvajanje Prijedloga odluke o odobravanju raspodjele i korištenja dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina zbog protivljenja ministara HDZ-a BiH na današnjoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH definitivna je potvrda da ta stranka radi sve kako bi spriječila održavanje raspisanih Općih izbora. U ovom mandatu HDZ BiH je spriječio implementaciju izbornih rezultata, a sada pokušava uskratiti građanima i samo pravo na učešće u slobodnim, poštenim i pravovremenim izborima. Ovakvo postupanje HDZ-a BiH izravno je kršenje Ustava BiH i važećih državnih zakona.

Pozivamo nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da utvrde eventualno postojanje krivične odgovornosti zbog onemogućavanja izvršavanja ustavne i zakonske obaveze da se osiguraju sredstava za provedbu izbora, te da sankcioniraju odgovorne.

Također pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice da u skladu sa svojim obvezama sankcioniraju odgovorne za opstrukcije.

Podsjećamo da krajnji rok za osiguravanje financijskih sredstava za organizaciju Općih izbora 2022. godine ističe u četvrtak, 19. svibnja, i da će svu odgovornost za neizvršavanje te obaveze snositi kadrovi HDZBiH, navodi se u priopćenju SDA.

Podsjetimo zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda smatra da odluka o izdvajanju sredstava za održavanje općih izbora o kojoj se jučer izjašnjavalo Vijeća ministara na izvanrednoj telefonskoj sjednici, nije sukladna Zakonu o financiranju institucija BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Ministar Bevanda naglasio je da je Ministarstvo financija i trezora BiH upozorilo na nezakonitost takve odluke u svom mišljenju koje je danas bilo pred ministrima kao sastavni dio materijala za sjednicu.

„Zakonom je propisano da Vijeće ministara može donijeti odluku u slučaju privremenog financiranja, ali nikako iz ovih predloženih izvora, odnosno akumuliranih prihoda. U Mišljenju Ministarstva financija i trezora BiH sve je decidno navedeno, ali očito da zakon i zakonito postupanje nisu bili prioritet kod predlaganja ovakve odluke“, istaknuo je ministar Bevanda.

Dodao je kako smatra da predlaganje ovakve odluke izlazi iz sfere profesionalnog, a ulazi u sferu politikantsva, piše HMS.