Home Kultura Svi pokušaji i zamolbe bili su uzaludni! Olivera Balašević neugodno iznenadila, srpski...

Svi pokušaji i zamolbe bili su uzaludni! Olivera Balašević neugodno iznenadila, srpski mediji prenose: jeste li čuli što je zabranila Hrvatima u Osijeku?

SHARE

Olivera Balašević, poznatija kao udovica prerano preminulog “panonskog mornara” Đorđa Balaševića, u Osijeku je predstavila svoju knjigu “Planeta dvorište”, koju je izdala još u prosincu 2019. godine.

Bilo je to prvo predstavljanje njezine knjige u Hrvatskoj, a upriličeno je u svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta u Osijeku gdje se okupilo nešto više od stotinu zainteresiranih građana.

Očekivalo bi se, naravno, da objavu teksta o ovom događaju prate i fotografije s promocije, no njih, nažalost, nema.

Autorica, naime, nije dopustila fotografsko i video snimanje scenskog dijela predstavljanja, špto danas apostrofiraju i srpski mediji.

U pozivu je, naime, stajalo kako će ”Olivera Balašević scenskim prikazom odlomaka iz knjige dočarati dijelove svoje priče.”

Organizatori su objasnili novinarima kako autorica ne dopušta snimanje tog scenskog nastupa, u biti njezinog monologa, koji navodno traje nekih 40-45 minuta, ali da će nakon toga biti dostupna za snimanje, izjave, potpisivanje knjiga, piše Jutarnji.

image

 Duje Klarić/Cropix

S obzirom da su kolege fotoreporteri i snimatelji imali i kasnije medijske obveze, pokušalo se naći rješenje da im se omogući da svoj posao obave barem na početku tog scenskog nastupa i odrade kratko snimanje u trajanju od 2-3 minute.

No, ti pokušaji i zamolbe bili su uzaludni. Olivera Balašević ostala je ustrajna u svojoj odluci i zato fotografije s ovog događaja ne postoje.

Razlozi zbog kojih gospođa Balašević nije dopustila snimanje scenskog nastupa nisu nam poznati, pa ne znamo je li i u ovom slučaju riječ o zaštiti njezinih autorskih prava, kao što je slučaj sa zabranama javnog objavljivanja privatnih snimaka pjesama njezinog pokojnog supruga.