Home Svijet TEŠKA SITUACIJA U NJEMAČKOJ: Svakoj trećoj osobi mjesečna plaća više nije dovoljna...

TEŠKA SITUACIJA U NJEMAČKOJ: Svakoj trećoj osobi mjesečna plaća više nije dovoljna za život

SHARE

Njemačka je već mjesecima opterećena rekordnom inflacijom. Iznad svega, “eksplozija” cijena energije i hrane postala je ogroman teret za mnoge obitelji. Rezultati nedavne studije zapravo nisu iznenađujući.

 

Sve veći troškovi života otežavaju posao zaposlenicima u Njemačkoj: prema istraživanju, svaki treći zaposlenik više ne može spojiti kraj s krajem mjesečnom plaćom. Posebno su pogođeni zaposlenici s neto primanjima manjim od 2.000 eura, objavila je internetska stranica za zapošljavanje i popise poslova Indeed. Rezultati se temelje na anketi 1.000 zaposlenika u Njemačkoj.

Sukladno tome, za 47 posto ispitanih opcija je prelazak na bolje plaćenu poziciju. Ako ne žele promijeniti posao, pregovaranje o plaćama ostaje: više od polovice ispitanika (55 posto) zbog visoke inflacije želi povećanje plaća. Pet posto je već poduzelo ovaj korak, tek nešto manje od trećine ispitanih ne želi pregovarati o većoj plaći unatoč visokoj stopi inflacije.

Gotovo polovica zaposlenih smatra prikladnim povećanje plaće od šest do deset posto dok svaki četvrti zaposlenik zahtijeva povećanje plaće od jedanaest do 15 posto.

U razgovoru sa šefom 54 posto zaposlenih opravdalo bi potražnju za većim plaćama trenutačno visokom razinom inflacije, dok bi se 43 posto osvrnulo na vlastiti učinak. Povećanje plaće zbog vlastitog iskustva tražilo bi 28 posto zaposlenika. Povećano opterećenje (24 posto) i nedostatak kvalificiranih radnika (22 posto) također bi poslužili kao argumenti zaposlenicima.

Prema rezultatima istraživanja, većina poslodavaca još nije nadoknadila inflaciju: u 70 posto slučajeva do sada nije bilo povećanja plaća. Plaće su povećane samo u jedanaest posto tvrtki, a posebna isplata bila je u deset posto.