Home Vijesti Mostarac od policije bježao u gaćama

Mostarac od policije bježao u gaćama

SHARE

Poznati lopov Zoran Petković (39) iz Mostara, koji se sumnjiči da je u Banjaluci počinio skoro 30 krađa, prilikom uhićenja je u gaćama pokušao pobjeći od policije, ali je sustignut i uhićen, otkriva Srpskainfo.

Riječ je o lopovu koji je godinama poznat policiji u cijeloj BiH, a koji je zbog krađa više puta uhićivan i osuđivan.

Radi se o vještom lopovu, koji je brojne krađe počinio na skoro isti način. Neke stanove je pljačkao i po četiri puta, dok vlasnici ne shvate da su ostali bez imovine!

On je prošle sedmice uhićen u Banjaluci u sklopu akcije „Sover“ zbog sumnje da je počinio devet krađa i u njima pričinio štetu od oko 100.000 maraka. Takođe je utvrđeno i da je za njim raspisano čak pet potjernica od strane policije iz FBiH, kao i da je osuđen zatvorsku kaznu, ali da se nije javio u zatvor.

Izvor Srpskainfo je objasnio kako je Petković „radio“ na području Banjaluke, kao i šta je i na koji način krao.

– Radi se o poznatom lopovu, a pretpostavlja se da je zadnje dvije godine živio na području Banjaluke. Tijekom boravka u Banjaluci on je iznajmljivao više stanova, a zadnjih šest mjeseci boravio je u Gundulićevoj ulici – ističe naš izvor.

Objašnjava kako je u „radne pohode“ kretao između tri i pet sati ujutru.

– Odlazio je i u nove i strage zgrade, ali mu je u stare bilo lakše ući, jer se uglavnom ne zaključavaju ulazna vrata. Stanove je birao nasumično i nije mu bilo bitno da li se vlasnici nalaze unutra, jer je pretpostavljao da spavaju – kaže izvor Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, prilikom pljački Petković je birao stanove koji imaju specifična ulazna vrata.

– Najčešće je birao stanove koji  se ne zaključavaju, odnosno nemaju kvaku s vanjske strane, nego samo kuglu. Radi se o ulaznim vratima koja se mogu otvoriti samo sa unutrašnje strane. Međutim, Petković je imao alat uz pomoć kojeg je otvarao bez problema takva vrata – pojašnjava pomenuti sugovornik.

Povratak
Kaže da se radi o nekoj vrsti plastične kartice, koja je slična karticama za bankomat, ali je samo malo veća.

– Tu karticu bi gurnuo između štoka i vrata i uz pomoć nje bi gurnuo jezičak brave i za samo par sekundi bi otvorio vrata. Uglavnom se zadržavao samo u hodnicima stanova. Tek u nekim stanovima bi ulazio u sobe. Tu bi pronalazio novčanike, ženske torbice, satove, ali i obuću i odjeću – pojasnio je naš izvor.

U slučaju kada shvati da neki vlasnici imaju više novca, on ne bi odjednom sve ukrao.

– Tako je u jedan stan četiri puta provalio, dok vlasnik nije primjetio da mu nestaju stvari. On bi otvorio novčanik i iz njega ukrao samo pola novca, ili ako neko ima više satova ukrao bi jedan ili dva, pa se kroz par dana ponovo vraćao u iste stanove – ističe izvor Srpskainfo.

Kaže da je policija ubrzo te sve krađe povezala. Bilo im je jasno da se radi o jednom lopovu i da je izuzetno oprezan zbog čega ga je bilo teško identificirati.

– Kada uđe u zgradu koja ima kamere on bi odmah otvorio kišobran i nosio ga iznad glave, tako da mu kamera ne može snimiti lice. Takođe, često je nosio fluorescentne prsluke, kao što nose radnici “Čistoće”. Ukradene stvari bi znao stavljati u vreće za smeće i tako iznositi iz zgrada, a to je radio u slučaju da neko, ako naiđe, pomisli da se radi o radniku “Čistoće” – kaže izvor iz istrage.

Priznanje
Dodaje da je policija veoma predano radila na ovom slučaju i iz dana u dan stezala obruč oko Petkovića.

– Posvećenim radom došlo se do toga da su inspektori krim-policije PU Banjaluka uspjeli identificirati Petkovića i otkriti i stan u kojem živi. Inspektori su zatim pozvali vlasnika stana da krene s njima. Vlasnik je u jutarnjim časovima pozvonio na vrata stana koji je izdao Petkoviću – pojašnjava naš sagovornik.

Kada je Petković vidio policajce prvo je pokušao da šrafcigerom napadne jednog inspektora, a zatim je samo u donjem vešu krenuo da bježi iz stana. Odmah je zaustavljen i uhapšen.

– Nakon što je suočen s brojnim dokazima koje su inspektori skupili protiv njega, odlučio je sve priznati. On im je do detalja opisao kako je pljačkao stanove. Do sada ga je policija povezala sa devet krađa, ali bi ta brojka na kraju mogla biti i 30 – ističe pomenuti izvor.

Tokom pretresa stana nađeni su skupocjeni satovi, novac u raznim valutama, ali i odjeća koju je nosio u krađama.