Home Zanimljivosti Obitelji pristaju na korupciju: U BiH sigurniji porod u prosjeku košta 141...

Obitelji pristaju na korupciju: U BiH sigurniji porod u prosjeku košta 141 KM

SHARE

Bosna i Hercegovina, zemlja brojnih nejednakosti, ali jednaka u svakom svom dijelu – u lošem odnosu prema porodiljama. Tako bi rekli u Udruženju “Baby Steps” okupljenom oko ideje o važnosti brige o roditeljima, budućim roditeljima i djeci. U svojim istraživanjima prikupili su stotine svjedočanstava o različitim oblicima nepravde, nehumanim uvjetima i načiniima na koje se porodiljama i članovima njihovih obitelji daje do znanja da nekoga moraju počastiti prije, a najčešće tijekom poroda.

“Upravo zato je ovo borba za sve nas, borba koja ne smije stati prije nego se uspostavi sistem kontrole i ocjenjivanja u porodilištima u svakom gradu u ovoj zemlji. Put do toga je dug, ali nije nemoguć. Na putu ka tome podršku daju i županijska tužiteljstva, konkretno sarajevsko i sada tuzlansko. Sada porodilje više nisu same, postoji neko ko će jasno posmatrati i tko će reagirati, a nadamo se da do tragičnih gubitaka više nikada neće doći”, saopćili su iz ovog udruženja, ističući spremnost na saradnju županijskog tužiteljstva u Tuzli kao izrazito važan korak.

Ovo udruženje je ranije realiziralo obimno istraživanje u okviru projekta sprovedenog kroz program “Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, kojeg je financirala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Rezervaciju termina porođaja plaćanjem, posebnu uslugu, bolji pregled, “paženje”, “doček”, “ispraćaj” uz kovertu – 50% porodilja i članova njihove porodice dalo je novčana sredstva ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili nakon poroda.

Posebno alarm trebalo bi trebala paliti činjenica da je istraživanje pokazalo da su novac samoinicijativno nudile porodilje, njihove obitelji ili ga je direktno tražilo medicinsko osoblje.

“Kao razlog zbog kojeg su obitelji pristale na korupciju navodi se većinom nada da će time moći osigurati adekvatnu zdravstvenu zaštitu ili humaniji odnos tijekom poroda, što samo po sebi svjedoči lošim uvjetima u porodilištima. Istraživanje je nadalje pokazalo da prosječno vrijednost mita po porodu iznosi 141,65 KM. Ako uzmemo u obzir da je polovina porodilja (50%) u anketi potvrdila da su ona ili njeni članovi obitelji dali novac ili poklon javno ili tajno, a da u Bosni i Hercegovini imamo prosječno 30.000 poroda godišnje, dolazimo do podatka da ‘čašćenje’ zdravstvenih radnika porodice košta šokantnih 2.124.772 KM godišnje”, rezultati su istraživanja Udruženja “Baby Steps”.

U ovom udruženju insistiraju i na usvajanju inicijative da svaka porodilja ima pravo na svoju pratnju na porodu koje se ne smije ograničavati.