Home Novosti TOPLOTNI UDAR U HERCEGOVINI: Građevinci na plus 50 po osam sati svakoga...

TOPLOTNI UDAR U HERCEGOVINI: Građevinci na plus 50 po osam sati svakoga dana

SHARE

Prvi pravi ovogodišnji val vrućine u Bosni i Hercegovini donio značajan porast temperature u svim gradovima, posebno onim na jugu.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda u utorak u 16 sati u Mostaru je izmjereno čak, 41 stupanj Celzija, što je grad na Neretvi u tome trenutku činilo najtoplijim u Europi.

Rast temperatura preko 40 stupnjeva celzija označio je i tradicionalan bijeg građana u klimatizirane prostore i pod debelu hladovinu. Jedna je to od preporuka koje liječnici savjetuju građanima u ljetnim mjesecima, uz, naravno, unos što više osvježavajućih napitaka.

Osim ekstremnih temperaturnih razlika u ovom dijelu godine, obilnih padavina i poplava, u posljednje vrijeme padaju i toplinski rekordi.

Savjeti liječnika

Takvi dugi periodi iznimno visokih temperatura uzrokuju velike valove vrućine koji mogu dovesti i do najcrnjih scenarija.

Ekstremne vrućine uzrokovane klimatskim promjenama bude i ozbiljnu opasnost u obliku hipertermije, a temperaturni ekstremi najveći su neprijatelj kroničnih bolesti poput srčanih oboljenja, dišnih bolesti ili dijabetesa.

Toplinski udar čest je okidač i za moždani udar, a može iznenaditi i potpuno zdrave ljude. Zbog toga oprez i apel građanima i ovim putem da se bez prijeke potrebe ne izlažu suncu. Poželjno je i izbjegavanje masnih jela, te alkoholnih i gaziranih pića.

Posebno apeliramo na starije i djecu, osobe s kroničnim bolestima da se pridržavaju mjera i izbjegavaju najveću toplinu od 11 do 17 sati, te da u tom intervalu borave u zamraćenim prostorijama, rekao je doktor Mateo Bošnjak iz Doma zdravlja Mostar.

Za ugodnije noći s više sna savjetuje spavanje u prostorijama sa otvorenim prozorima, te korištenje rashladnih uređaja na način da se nalaze u susjednoj prostoriji i da im tijekom sna nismo izravno izloženi.

A noći će do sredinje srpnja prema riječima meteorologa Sanela Ćorića biti vrele i mučne za osobe koji imaju probleme sa snom.

– Temperature koje očekujemo u idućih sedam dana su između 37 i 41 stupnjeva celzija. Noći će biti tople, sparne i neugodne. Neka promjena se nazire oko 7. srpnja, ali kako je to dalji period, nisam siguran da će se to desiti. Anticiklonalno polje je stvarno jako i može potrajati do sredine sedmog mjeseca, kaže Ćorić.

Zamalo rekord!

Napominje i kako je Mostar u utorak bio samo 0,2 stupnja hladniji od rekorda u šestom mjesecu izmjerenog u ovome gradu, što se dogodilo u lipnju 2006. godine.

Zamislite kako je onda djelatnicima građevinske struke angažiranim svakoga dana na mostarskim prometnicama, radeći na njihovoj sanaciji. Posjetili smo jučer gradilište kod Španjolskoga trga i uvjerili se koliko je teško.

– Vremenom nekako navikavamo na sve ovo. Nama je raditi. Nitko nas ne tjera na to. Da je teško – jeste. Preteško ustvari. Poneko piće rashlađeno, česma na kojoj se možemo umiti i to je to, kazao nam je jedan od djelatnika.

Brojni Mostarci spas od tropskih vrućima pronalaze u rijeci Neretvi, a češće na Gradskom bazenu na kojemu je broj posjetitelja svakoga dana sve veći.

H. Ž.