Home Društvo Policajac tvrdi da je dobio otkaz jer se drznuo dirnuti u korupciju,...

Policajac tvrdi da je dobio otkaz jer se drznuo dirnuti u korupciju, danas kopa kanal

SHARE

Višestruko nagrađivani policajac iz Bihaća Mirhad Abdijanović, zvani Čedo, inspektor koji je sa svojim timom imao sjajne rezultate, čije su zaplijene narkotika veće nego nekoliko godina rada cijelog MUP-a, ostao je bez posla 1. travnja ove godine.

Poštene policajce u BiH danas samo jedna plaža dijeli od siromaštva, reći će bivši policajac kojeg svi u Bihaću znaju pod nadimkom Čedo, u razgovoru uživo sa Fikretom Bosnićem na Facebooku.

Ovom izjavom dao je najveći argument pričama o tome zbog čega su pošteni policajci ucijenjeni da se moraju kloniti borbe protiv visokog kriminala.

Abdijanović je sa kolegama bio prvi koji je podnio prijavu protiv aktualnog policijskog komesara USK-a Muje Koričića zbog istog djela za kojeg danas prvi čovjek policije odgovara pred Općinskim sudom u Bihaću, zloupotrebe položaja radi ispunjavanja uvjeta za mirovinu.

– Licemjerno je da uplaćuje staž kolegama u policiji i šalje ih u penziju dok za sebe to izbjegava da učini, kazao je Abdijanović.

Tvrdi da je komesar Koričić, koji kontrolira disciplinsku komisiju u MUP-u, poticao brojne disciplinske prijave protiv njega. U jednom danu je čak sedam puta morao izlaziti pred komisiju, a nekad mu njegovi nadređeni zbog operativnog posla nisu ni dopuštali da ostavlja zadatke.

Također, svaki neizlazak pred komisiju povlači i novu povredu disciplinske odgovornosti, tako da je Abdijanović sakupio 50 negativnih poena i po automatizmu dobio otkaz, iako tvrdi da nijedne povrede službene dužnosti nije počinio.

S druge strane, prema Abdijanoviću, komesar u unutrašnju kontrolu bira osobe sa mrljama u karijeri kako bi one radile po njegovim zahtjevima.

Portal Crna-hronika piše kako Abdijanović danas kopa kanale, a iako je dobio rješenje suda da mora biti vraćen na posao u policiju, takva odluka Suda nikad nije realizirana.