Home Lifestyle Mladi bi odustali i od fakulteta samo da postanu – influenceri

Mladi bi odustali i od fakulteta samo da postanu – influenceri

SHARE
Zbog razvoja društvenih mreža i virtualnog svijeta, stvorilo se nekoliko novih poslovnih pozicija, upravo zbog eksponiranja na društvenim mrežama.

Kao najbolji primjer može poslužiti takozvana “influencerska kultura” koja spaja istomišljenike oko jedne teme ili osobe o kojoj se raspravlja, a zbog utjecaja na ciljnu skupinu, autori sadržaja počeli su naplaćivati svoje usluge ovakvog promoviranja, piše Mojfaks.

Influenceri, ovisno o tome u kojem su području najeksponiraniji, dobivaju ponekad vrtoglave iznose po objavi na društvenim mrežama stoga je posao “objavljivanja vlastitog sadržaja u svrhu promocije proizvoda ili usluga” postao vrlo unosan: i za autore sadržaja, ali i za kompanije koje se pomoću njih oglašavaju upravo zbog velikog broja pratitelja, a time i nove publike.

Agencija za digitalni marketing Higher Visibility provela je istraživanje na mladima rođenima od 1995. do 2012. godine, takozvanoj Gen Z generaciji. U istraživanju je sudjelovalo tisuću ispitanika u dobi od 16 do 25 godina, a rezultati su pokazali kako sve više mladih svoju buduću karijeru vidi u “influencanju”.

Njih čak 33 posto sa srednjeg zapada SAD-a ovo vidi kao svoju buduću karijeru te 41 posto njih sa Zapada, dok je 36,10 posto njih s juga.

Muškarci više žele biti influenceri

Zapravo, njihova je studija otkrila da svaki četvrti ispitani (26 posto) ima povjerenja u recenzije influencera, više nego u recenzije sa stranica određenih proizvoda.

Prema njihovim rezultatima, 41 posto ispitanih iz New Yorka namjerava postati influencer, dok bi 30 posto ispitanika iz Los Angelesa biralo ovakav karijerni put. Zanimljiv je podatak kako puno više ispitanih muškaraca, njih 20 posto, vjeruje da je njihov utjecaj na društvenim mrežama jedini izbor karijere u usporedbi sa ženskim ispitanicama, gdje samo 13 posto njih ovako misli.

Uz to, gotovo pola ispitanih muškaraca, njih 49 posto, influencanje smatra kao dobar izbor karijere. Svaka četvrta ispitana osoba kazala je kako planira postati influencer, a njih 16 posto reklo je da bi i platilo za ovakvu karijeru.

Gotovo svaki peti ispitani rekao je da bi dao otkaz kako bi postao influencer, a njih 15 posto jedino to vidi kao svoju karijeru. Osim toga, više od 12 posto njih kazalo je da bi napustili fakultet kako bi se mogli baviti ovom karijerom.

Ne bi upisivali fakultet da imaju priliku raditi kao influenceri

Na pitanje planiraju li se zaposliti nakon što završe školu, njih 69 posto se izjasnilo pozitivno, dok 55 posto njih želi upisati fakultet, a njih 27 posto misli se baciti u influencerske “vode” odmah po završetku srednje škole.

Prema rezultatima, gotovo trećina misli da bi u školi trebali imati obuku za utjecaj na društvenim mrežama, a čak 6 posto njih aktivno odlučuje ne upisati fakultet kako bi mogli postati influenceri.

Polovica ispitanih (50,30 posto) smatra da ne bi dobili podršku roditelja da postanu social media influenceri, te da bi roditelji ipak radije da upišu fakultete.