Home Zanimljivosti Dva hrvatska grada nalaze se na listi najpopularnijih destinacija

Dva hrvatska grada nalaze se na listi najpopularnijih destinacija

SHARE
Poznata platforma Tripadvisor za ocjenjivanje ugostiteljskih objekata, usluga poput izleta i tura, ali i destinacija objavila je nedavno listu najpopularnijih svjetskih destinacija u svojem tradicionalnom izboru Traveler’s Choice 2022 Best of the Best.

Njihove liste stvaraju sami korisnici svojim ocjenama tijekom cijele godine, a dodjeljuju se u nekoliko kategorija, kao što su “najbolje destinacije za ljubitelje hrane”, “najbolja mjesta za aktivni odmor”, “najbolji gradovi” i druge.

Tu je i kategorija “trending destinations”, što se odnosi na destinacije koje su trenutno popularne, o kojima se govori i koje sve bolje kotiraju među turistima. Na toj su se listi, na kojoj su ukupno 22 grada, ove godine našla i dva hrvatska, Dubrovnik i Split.

Dubrovnik je na petom mjestu, Split na 13., a opisani su kao mjesta bogate povijesti, šarmantne arhitekture i lijepih plaža.

Dubrovnik se oporavio od ratnih razaranja koja je pretrpio tijekom 1990-ih, a posjetitelji su se vratili u ovaj mirni grad. Smješten između Jadrana i Dinarskih Alpa, pristupačan je i ne pretjerano skup gradski odmor za mnoge europske putnike. Posebno je šarmantan Stari grad namijenjen isključivo pješacima, napisali su iz Tripadvisora o Dubrovniku.

 

Najveći grad na jadranskoj obali, primorski dragulj Split, bio je pod rimskom, mletačkom, austrijskom, francuskom, talijanskom i jugoslavenskom kontrolom. Postoji obilje restorana i vinskih podruma, opisuju Split.

Mjesta kao što su Dioklecijanova palača i mauzolej, kip Grgura Ninskog te katedrala i zvonik sv. Dujma opravdavaju svoj položaj UNESCO-ove svjetske baštine. Gradske uvale nude nekoliko lijepih plaža, uključujući središnju Bačvice. Trajekti povezuju Split s dalmatinskim ljetovalištima, dodaju.

Prvo mjesto osvojilo je najveći španjolski otok, Mallorca u Balearima, a zatim slijede Kairo u Egiptu i Rodos u Grčkoj te Tulum u Meksiku.