Home Vijesti Hakeri ugasili računala, tisuće službenika u institucijama BiH ne rade

Hakeri ugasili računala, tisuće službenika u institucijama BiH ne rade

SHARE

Problemi prouzrokovani hakerskim napadom na pojedine institucije BiH još nisu otklonjeni, zbog čega nekoliko tisuća zaposlenih već nekoliko dana ne radi praktično ništa, a još nije poznato koliko će to trajati i kolika je šteta prouzročena tim napadima.

Ono što je činjenica jeste da zaposleni u Parlamentu BiH, Vijeću ministara BiH, Predsjedništvu BiH i još nekim institucijama nemaju pristup računalima i internetu, a u cijelu priču umiješali su se i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA), SIPA, Federalna uprava policije i Tužiteljstvo BiH.

“Već danima ne smijemo paliti računala. Prvo je zabranjeno da se računala pale u Parlamentu BiH, a onda i kod nas. Snalazimo se kako znamo, mailove šaljemo s privatnih naloga, onaj tko ima laptop nešto uradi, ali nije to to, nemamo pristup bazama, dokumentima i sve stoji. Najgore je što nitko ne govori koliko će to trajati i kolika je šteta napravljena”, ispričao je za “Nezavisne novine” jedan od zaposlenih u institucijama BiH.

Spomenuta tiskovina doznaje da je najviše stradao Parlament BiH, čija web-stranica ne radi još od 9. rujna, međutim, još nitko se nije izjasnio službeno o čemu se zapravo radi, odnosno kolika je šteta i jesu li su u opasnosti podaci i dokumenti koji su bili pohranjeni na računala, a među kojima ima i onih s oznakom tajnosti.

“Počeli smo polako dizati neke servise i neće to dugo trajati. Čiste se strojeve i ne mogu reći do kada će trajati. Ovo je dosad najozbiljniji napad i nismo jedini napadnuti. Tu su i Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH. Istraga je u tijeku i cijela sigurnosna struktura je uključena. Nije izgubljen nijedan podatak koliko je nama poznato jer smo imali jake backupe”, rekao je za “Nezavisne novine” Zlatko Vukmirović, šef Službe za informiranje Parlamenta BiH.

Ono što je činjenica jeste da se još ne zna tko je izvršio hakerski napad na institucije BiH i s kojim ciljem, ali kako je rečeno u nekoliko neslužbenih razgovora, ovaj napad pokazao je svu ranjivost informacijskog sustava u Bosni i Hercegovini, u koji se već godinama vrlo malo ulaže.