Home Svijet Njemačka: Ako poslodavac nije napravio ovo, imate pravo na još slobodnih dana

Njemačka: Ako poslodavac nije napravio ovo, imate pravo na još slobodnih dana

SHARE

Europski sud pravde (ECJ) „pojačao“ je pravo zaposlenika na godišnji odmor. Najviši sud EU odlučio je u tri slučaja iz Njemačke da pravo na godišnji odmor u određenim slučajevima ne prestaje.

Presudno je je li poslodavac odradio svoj dio posla i, primjerice, istaknuo zaposleniku da godišnji odmor uskoro ističe. Suci su to objavili u četvrtak u Luksemburgu (predmeti C-120/21; C-518/20; C-727/20).

Poslodavci moraju navesti rokove

U jednom od slučajeva porezna službenica rekla je da ne može na godišnji odmor zbog velikog obima posla i tražila naknadu za dane godišnjeg odmora. Njezin poslodavac tvrdio je da je potraživanje zastarjelo zbog uobičajenog roka zastare u građanskom pravu od tri godine.

Međutim, prema presudi ECJ-a, poslodavac mora osigurati da zaposlenik zaista može iskoristiti svoje pravo na godišnji odmor. Osim toga, mora istaknuti ostatak godišnjeg odmora i pripadajuće rokove. Ako to ne učini, pravo ostaje i nakon tri godine.

Iako je rok zastare sam po sebi u skladu s europskim pravom, on počinje tek od trenutka kada je tvrtka o tome obavijestila svoje zaposlenike. U suprotnom, moglo bi se “koristiti na štetu zaposlenika”, prema presudi luksemburških sudaca.

Što zaposlenici sada mogu zahtijevati

Prema riječima odvjetnika Michaela Fuhlrotta iz hamburške odvjetničke tvrtke Fuhlrott Hiéramente & von der Meden, zaposlenici koje poslodavac nije obavijestio o ostaku godišnjeg odmora sada mogu razmisliti imaju li još uvijek pravo na godišnji odmor iz prošlosti.

“Ako mogu dokazati da nisu uzeli dane godišnjeg odmora, sada mogu otići svom poslodavcu i tražiti da ih uzme”, kaže Fuhlrott a “Ako su već napustili tvrtku, mogu tražiti da mi se isplati godišnji odmor.”

Ostaje za vidjeti koje će smjernice Savezni radni sud sada dati tvrtki kako bi provela presudu.

“Teret dokazivanja vjerojatno će biti na zaposlenicima”, smatra Fuhlrott. To je moguće zamisliti, primjerice, s odgovarajućim referencama na platne liste ili uz pomoć obračuna za godišnji odmor.

Što se odnosi na dugotrajnu bolest

Druga dva slučaja o kojima je ECJ odlučio u četvrtak odnosila su se na pravo na godišnji odmor u slučaju bolesti. Tužitelji su tvrdili da imaju pravo na plaćeni dopust za godinu u kojoj su bili nesposobni ili nesposobni za rad iz zdravstvenih razloga.

Prema njemačkom zakonu, pravo na godišnji odmor obično prestaje nakon 15 mjeseci u slučaju bolesti. Međutim, to također vrijedi samo ako je poslodavac pravodobno omogućio zaposleniku da ode na godišnji odmor, stoji u odluci ECJ-a.