Home Politika Plenković u Livnu: Prijevara je da jedan narod drugom bira predstavnike

Plenković u Livnu: Prijevara je da jedan narod drugom bira predstavnike

SHARE

Premijer i čelnik HDZ-a Andrej Plenković izrazio je očekivanje da će se prestati s praksom preglasavanja Hrvata u BiH te da će kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH Borjana Krišto na izborima koji se u nedjelju održavaju u toj zemlji postati hrvatski član Predsjedništva.

“Činjenica je da je ona (Krišto) već pobijedila kao kandidatkinja među građanima BiH koji su Hrvati. Nije dobro da jedan narod bira drugome člana Predsjedništva. Takva praksa nije dobra, smatramo je čak prijevarnom”, rekao je Plenković u izjavi za medije u Livnu gdje je sudjelovao na predizbornome skupu stranaka HNS-a BiH.

U tri navrata do sada glasovima bošnjačkih birača za hrvatskog člana Predsjedništva BiH biran je Željko Komšić koji se ponovno kandidirao na predstojećim izborima. Plenković je pojasnio kako je takav izbor protivan duhu Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, Ustava ove zemlje te uspostavljenih načela budući su do 2006. godine kada je Komšić prvi put biran u državno predsjedništvo Bošnjaci birali jednoga, a Hrvati drugog člana Predsjedništva BiH. Hrvatski premijer ocijenio je i da bi prestanak prakse preglasavanja Hrvata u BiH pridonio boljim međusobnim odnosima unutar BiH ali i snaženju veza između BiH i Hrvatske.

Plenković je držeći govor u Livnu podržao i stranke Hrvatskog narodnog sabora BiH izražavajući očekivanje da će Hrvati biti zastupljeni u izvršnoj vlasti na svim razinama nakon sljedećih izbora. Upitan hoće li visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt nametnuti izmjene izbornoga zakona kojim bi se spriječilo preglasavanje Hrvata, Plenković je odgovorio da će to biti odluka njemačkog političara koji je na čelu međunarodne uprave u BiH.

Potvrdio je kako više mjeseci ima komunikacuiju sa Schmidtom oko izmjene izbornih propisa kojm bi se otklonila nepravda prema bbosanskohercegovačkim Hrvatima navodeći kako je to za Hrvatsku ‘par exellence političko pitanje’.

“Bilo bi grotesktno da hrvatska Vlada ne razgovara s visokim predstavnikom u BiH u ovakvim okolnostima kada s njim svi razgovaraju, a pitanje koje se treba riješiti i ispraviti je pitanje nepravde prema Hrvatima”, rekao je premijer.

Dodao je kako o položaju Hrvata razgovaraju i s predstavnicima američke o EU administracije, Njemačke, Francuske, Italije. Kandidatkinja Krišto istaknula je kako su Hrvati svjesni povijesnog trenutka u BiH, te da će izaći na izbore.

“Sve dok traje ustavna borba za našu jednakopravnost i legitimno političko predstavljanje, mi moramo biti svjesni toga. Zato je izlazak na izbore 2. listopada imperativ. To je ona odgovornost koju u ovome trenutku treba pokazati hrvatski narod. Obilazeći sve krajeve gdje žive Hrvati stekla sam dojam da su toga Hrvati svjesni. Očekujem da će hrvatski narod znati odgovoriti 2. listopada i da će dobiti svoje legitimne političke predstavnike”, rekla je Krišto.

Čelnik HNS-a BiH Dragan Čović rekao je da očekuje uvjerljivu pobjedu stranaka okupljenih oko ovoga političkog bloka. “Gledamo na budućnost ne bavimo se bilo kim. Govorimo afirmativno i tražimo rješenja za BiH. Hoćemo da se kroz ovaj proces riješi pitanje izbornog zakonodavstva, da imamo legitimne predstavnike konstitutivnih naroda na svim razinama, te da što prije nakon izbora ustrojimo vlast. Za nas nema mjesta bavljenja samih sobom i retrogradnih retorika. Moramo izboriti svoje mjesto kako nam drugi ne bi birali predstavnike”, rekao je Čović.