Home Kultura Predstavljena knjiga ”Mistopisi na jugozapadu Širokoga Briga”

Predstavljena knjiga ”Mistopisi na jugozapadu Širokoga Briga”

SHARE
Knjiga ”Mistopisi na jugozapadu Širokoga Briga”, autora Marinke Šimić i Ivana Dugandžića predstavljena je u srijedu navečer u kinu Borak u Širokom Brijegu.

Kao građa za ovu knjigu autorima je poslužio gruntovno/katastarski popis širokobriješkoga područja iz 1891. godine, tj. popis katastarske općine Rasno koja obuhvaća mjesta na jugozapadu Širokoga Brijega: Rasno, Dužice, Privalj i Čerigaj te zaseoke.

Cilj im je bio zapisati, tj. analizirati sve stare nazive kako bi se očuvali za buduća pokoljenja.

Predstavljanje je održano u organizaciji Hrvatskog društva čuvara baštine čim je započeo program ”Kulturne manifestacije na spomeničkoj baštini” u sklopu obilježavanja 150. obljetnice osamostaljenja širokobriješke župe svetog Franje Asiškog u Rasnu.

Knjiga je tiskana u 500 primjeraka u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Širokom Brijegu i Hrvatskog društva čuvara baštine.

Knjiga je tiskana u 500 primjeraka

Program je otvorio pozdravnim riječima Gojko Jelić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg. Nazočnima su se obratili još dr. fra Robert Jolić, glavni urednik časopisa Hercegovina Franciscana, Roko Antić, zamjenik načelnika općine Kistanje – kao predstavnik janjevačkih Hrvata, te sam autor Ivan Dugandžić iz Hrvatskog društva čuvari baštine.

Prepisati niz od preko 18.000 naziva katastarskih čestica, složiti ih po raznim osnovama i donijeti niz znastvenih zaključaka posao je za svaku pohvalu. Ovaj istraživački rad uključio je i rad na terenu jer za mnoge toponime samo posjednici znaju podrijetlo imena. I tako su došli do podataka kojima su autori dali znanstvenu podlogu, rekao je, između ostaloga, predsjednik širokobriješkog Ogranka Matice hrvatske Gojko Jelić.

Gojko Jelić: ”Veliki trud zaljubljenika u rodni kraj urodio je ovom vrijednom knjigom.”

Knjiga je obogaćena s preko 80 originalnih fotografija svih dijelova Rasna, kako onih panoramskih tako i njezinih mikro lokacija koji dočaravaju pojedine nazive.

Dodatnu povijesnu vrijednost daju i preslike starih austrijskih planova kao i fotografije koje čuva Arhiv Hercegovačke franjevačje provincije koje svjedoče o načinu života iz godina s polovice prošlog stoljeća. Veliki trud zaljubljenika u rodni kraj urodio je ovom vrijednom knjigom, koja će doprinijeti da se od zaborava spase nazivi mnogih zemljišnih čestica, zaključio je Jelić.